Logo Realitatea.md

Punct. Şi de la capăt. Dodon refuză să promulge Codul serviciilor media audiovizuale. Candu: ”Eu am un singur ARGUMENT”

06 Noiembrie 2018, 14:06 // Actualitate

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a refuzat să promulge noul Cod al Audiovizualului și a trimis președintelui Parlamentului argumentele sale. Se pare însă că acestea nu l-au convins pe speakerul Andrian Candu care a venit cu un contraargument.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Andrian Candu menționează că proiectul transpune în premieră în legislația națională normele Uniunii Europene de reglementare în domeniu.

”Președintele Igor Dodon a adus argumentele sale pe câteva pagini încercând să justifice refuzul de promulgare a Codului serviciilor media audiovizuale. Eu am un singur argument care le acoperă pe toate - proiectul transpune în premieră în legislația națională normele UE de reglementare în domeniu și a fost elaborat de specialiști, nu de politicieni. Libertatea presei este un subiect în afara contextului electoral și așa va rămâne”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit documentului făcut public de Deschide.MD, șeful statului susține că prevederile Codului restrâng dreptul la libera exprimare și încalcă normele democratice. 

Sursa doc: Deschide.MD

Dacă Igor Dodon va refuza să promulge Codului serviciilor media audiovizuale, acesta riscă să fie suspendat din funcție pentru a cincea oară.

Amintim că Parlamentul a votat pe 18 octombrie curent, în lectură finală, proiectul Codului serviciilor media audiovizuale, care conține unele redactări ce țin de finanțarea Companiei Teleradio-Moldova și a Consiliului Audiovizualului, și de volumul programelor audiovizuale locale. Documentul a fost adoptat fără dezbateri.

Proiectul inițial prevedea că furnizorul public național de servicii media (Compania Teleradio-Moldova) urma să primească anual alocații de la bugetul de stat în cuantum de 0,9% din valoarea bugetului de stat, iar Consiliul Audiovizualului – 0,03%.

Documentul votat în lectură finală nu prevede însă o sumă fixă pe care o vor primi din bugetul de stat cele două instituții. Alocațiile de la buget vor fi stabilite anual și vor reprezenta „volumul de anul precedent, indexat cu indicele prețurilor de consum din ultimul an bugetar”. Adică cele două bugete vor fi majorate sau reduse în funcție de evoluția prețurilor din anul precedent.

Totodată, a fost redus volumul de programe audiovizuale locale pe care trebuie să le transmită zilnic posturile de radio și TV publice, deoarece, potrivit președintelui Comisiei parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu, prevederile votate în a doua lectură erau practic imposibil de realizat.

Astfel, furnizorii publici naționali vor trebui să transmită cel puțin 12 ore de programe audiovizuale, față de 14 ore, conform prevederilor precedente, iar cei regionali – 10 ore, față de 12 cum era stabilit inițial.

Codul serviciilor media audiovizuale a fost votat în a doua lectură la 26 iulie. Acesta prevede un șir de noi reglementări inclusiv ce țin de independența editorială, protejarea spațiului audiovizual național și transparența proprietății.

VEZI ȘI:

Codul serviciilor media audiovizuale, votat în lectură finală, după examinarea propunerilor și recomandărilor

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile