Logo Realitatea.md

Putin consideră că relația dintre Rusia și Ucraina s-a înrăutățit nu din cauza anexării Crimeei

14 Iulie 2020, 11:40 // În lume

Vladimir Putin a respins legătura dintre anexarea Crimeei și înrăutățirea relației dintre Moscova și Kiev. Potrivit acestuia, viziunile celor două țări au devenit „diametral opuse” după evenimentele, care au dus la schimbarea puterii în Ucraina. „Înrăutățirea relației, în principiu, nu este legată de alipirea Crimeei la Rusia”, a declarat liderul Kremlinului, într-un interviu oferit pentru postul de televiziune feral, Россия 1.

Din spusele președintelui rus, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat și uzurparea puterii, iar de atunci viziunile conducerilor celor două țări au devenit „diametral opuse”. „Din acel moment, ne-am despărțit”, a punctat acesta, menționând că, ulterior, a urmat alipirea Crimeei la Rusia.

  • Putin nu este de acord cu expresia că Rusia „a achiziționat” Crimeea

În același timp, referindu-se la relația bilaterală negativă, Putin a sugerat că „această spumă, mai devreme sau mai târziu, se va reduce”.

În toamna lui 2013, în Piața Independenței de la Kiev, s-au început proteste, care au continuat până în 2014. Motivul a fost refuzul administrației ex-președintelui Ucrainei, Viktor Ianokovici, de a semna acordul de asociere cu UE. Manifestațiile pașnice au degenerat în acțiuni violente, care au forțat schimbarea puterii în stat.

Ianukovici a părăsit țara, la guvernare venind Petro Poroșenko. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în timpul altercațiilor de la Maidan, din ianuarie până-n martie 2014, au decedat 115 de persoane.

Autoritățile ruse interpretează evenimentele, care au dus la schimbarea puterii, ca o lovitură de stat, în timp ce la Kiev i se spune „revoluția demnității”. Pe data de 21 noiembrie, în țara vecină, este marcată Ziua demnității și libertății.

  • Zelenski a promis să nu ierte anexarea Crimeei

Crimeea a devenit parte a Rusiei în urma unui referendum din martie 2014. Atunci, mai mult de 95% dintre participanți au votat în favoarea aderării peninsulei la Rusia. Rezultatele referendumului nu au fost recunoscute de Ucraina, SUA și țările UE, care au denumit această mișcare „anexare”.

Kievul consideră peninsula „teritoriu ocupat temporar”. Actualul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, a promis că țara nu va ierta „anexarea” și va întoarce peninsula. Însă Moscova a declarat, în repetate rânduri, că problema apartenenței teritoriale a peninsulei este închisă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia