Logo Realitatea.md

Putin și Merkel, „îngrijorați” de escaladarea conflictului din Ucraina de Est

08 Aprilie 2021, 16:54 // În lume

Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel „și-au exprimat îngrijorarea” cu privire la creșterea tensiunilor din estul Ucrainei în cadrul discuțiilor pe care le-au purtat într-un apel telefonic, pe marginea condamnării lui Alexei Navalnîi. Conversația dintre cei doi lideri a avut loc pe fundalul creșterii tensiunilor din ultimele săptămâni dintre separatiștii pro-ruși și forțele armate ucrainene de la granița dintre cele două state.

„Președintele Rusiei și cancelarul Germaniei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor din sud-estul Ucrainei”, au declarat autoritățile de la Kremlin.

„Vladimir Putin a subliniat în nenumărate rânduri că acțiunile provocatoare din partea Kievului, sunt cele care de fapt exacerbează în mod intenționat situația de pe front”.

Astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat la frontul de est. El a apelat în ultimele zile la sprijinul aliaților occidentali ai țării sale, cu scopul de a obține o oarecare garanție de protecție din partea acestora în cazul unei posibile conflagrații.

Conflictul a izbucnit încă în anul 2014 după ce Moscova a invadat, iar mai apoi a anexat peninsula Crimeea într-o preluare ostilă ce a luat peste 13.000 de vieți.

Kievul și Occidentul au acuzat Rusia că sprijină separatiștii cu arme și trupe. Moscova a respins însă în repetate rânduri aceste afirmații.

Discuțiile de pace mediate de Franța și Germania din 2015 nu au reușit să pună capăt luptelor.

Deși Kremlinul nu a negat că președintele Putin ar fi ordonat ca trupele ruse să se adune la granița Ucrainei, acesta a insistat că Moscova nu reprezintă o amenințare. „Federația Rusă își poate transfera armata așa cum vrea și unde vrea pe teritoriul ei”, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, și mai cu seamă, nu ar trebui să privească pe nimeni”, a adăugat el.

În apelul telefonic de astăzi, cei doi lideri au abordat și subiectul criticului de la Kremlin închis, Alexei Navalnîi, care a intrat în greva foamei săptămâna trecută cerând tratament adecvat pentru durerile de spate și simptomele acute pe care le prezintă.

Vezi și: 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile