Logo Realitatea.md

Putoarea din Chișinău: Guvernul Sandu transmite salutări PDM-ului, iar Filip publică postare-masterclass. Cine trebuie să rezolve problema?

11 Septembrie 2019, 15:29 // Societate

Putoarea (dacă vreți - mirosul urât) care predomină deja de zile bune deasupra municipiului Chișinău a devenit și el un subiect pentru actuala și fosta guvernare pentru a-și da coate. Pe de o parte Guvernul condus de Maia Sandu transmite salutări, dând de înțeles că situația are loc din cauză că PDM a lăsat capitala fără primar; pe de altă parte Pavel Filip, actualul lider al democraților, vine cu o postare-masterclass în care povestește ce făcea el când era premier în așa cazuri, adăugând că nu doar autoritățile municipale se fac responsabile acum.

Ședința Guvernului de azi a început cu audierea conducerii „Apă-Canal” Chișinău.

„Avem o situație destul de neplăcută care an de an se repetă. S-a tot vehiculat cu diferite soluții de tratare a nămolului. S-au găsit diferite soluții de deshidratare a nămolului, dar ce soluții cu privire la ce să facem cu el nu s-a găsit 760 de tone de nămol lichid acumulat. Geotuburile au soluționat mirosul, dar nu și problema.

Lacuri cu nămol, unele dintre ele s-au mai zvântat, dar altele, cele mai mari, au adâncimi de 10-12 metri. În pofida faptului că au fost temperaturi ridicate, apa nu s-a zvântat. problema lacului respectiv a fost problema administrației locale de până acum.

Am cumpărat două centrifugi. nămolul se usucă până la 70%. Intenționăm să facem compost, nămol + frunzele care se acumulează de spațiile verzi. Nămolul care s-a acumulat acolo de ani de zile nu este problema „Apă-Canal”, este problema Primăriei. Îmi pare rău, dar situația nu o să se schimbe degrabă... Dacă vreți să auziți - auziți. În toți acești ani a mirosit acest nămol”, a declarat Valeriu Meșca, directorul general al „Apă-Canal”.

Într-un final, s-a decis organizarea unei comisii guvernamentale și revizuirea legislației în acest sens. Totodată, nu a fost uitată fosta guvernare.

„Să-i salutăm pe cei de la Partidul Democrat pentru că ne-au lăsat fără primar și acum trebuie să ne lămurim. Începem să plătim prețuri și prețuri foarte mari. Suntem la etapa de elaborare a bugetului, vă rog să găsiți soluții”, a îndemnat prim-ministra Maia Sandu.

La scurt timp, a intervenit cu o replică Pavel Filip. El a spus că e și responsabilitatea Guvernului, care nu trebuie doar să ceară intervenție, dar și să intervină.

Situația cu aerul poluat din Chișinău nu mai poate fi tolerată. Această criză de mediu nu suferă amânare, iar acțiunile...

Publicată de Pavel Filip pe Miercuri, 11 septembrie 2019

___________________

Întrebare întrebătoare: Cine o să rezolve problema?

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile