Logo Realitatea.md

R. Moldova va avea o concepţie naţională de dezvoltare a mass-mediei. Parlamentul a aprobat în lectură finală documentul

14 Iunie 2018, 15:26 // Societate

Concepţia naţională de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova a fost aprobată astăzi în lectură finală de către deputați. Proiectul de lege a fost susținut de 53 de parlamentari din cei prezenți la ședință.

Foto simbol

Concepţia naţională de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova descrie situaţia din domeniul mass-media şi identifică problemele existente. Scopul  acesteia este  să servească drept punct de referinţă pentru politici publice coerente în domeniul mass-media, politici menite să fortifice rolul sistemului mediatic în asigurarea dreptului constituţional la informaţie al cetăţenilor şi în consolidarea unei societăţi democratice.

Printre obiectivele Concepţiei este stabilit un cadru normativ eficient de reglementare a activităţii mass-media care să asigure funcţionarea acesteia pe principii democratice şi într-un spaţiu mediatic securizat. La fel, un cadru juridico-economic care să asigure gestionarea domeniului mass-media ca agent economic specific în condiţiile economiei de piaţă şi concurenţei loiale, menit să fortifice sustenabilitatea economico-financiară a mass-mediei şi independenţa ei editorială. Un alt obiectiv se referă la procesul de profesionalizare a domeniului, care să răspundă necesităţilor mass-media, dar şi provocărilor la care este supusă în noile condiţii şi realităţi.

Un capitol separat se referă la instrumente şi căi de soluţionare a problemelor identificate. Soluțiile includ perfecţionarea continuă a cadrului juridic naţional în domeniul mass-mediei şi în domenii conexe, elaborarea şi punerea în aplicare a strategiei, programului şi planului de acţiuni în vederea realizării obiectivelor Concepţiei, monitorizarea şi analiza procesului de implementare, precum și dezvoltarea cercetării domeniului mass-mediei.

Documentul a fost  elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-mediei și promovat în Parlament de un grup de deputați.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4799 -0.2027%
USD USD 18.1825 -0.0033%
RUB RUB 0.2826 0.3908%
RON RON 4.3370 -0.2232%
UAH UAH 0.6877 0.0873%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile