Logo Realitatea.md

Rămânem tot mai puțini! În 4 ani, 2600 de persoane au renunțat la cetățenia RM și puțin peste 260 au devenit moldoveni

05 Aprilie 2016, 11:01 // Actualitate
// Autor:  
Maxim Pulber

Un total de 2600 de persoane au renunțat la cetățenia moldovenească timp de patru ani, pe durata mandatului președintelui Nicolae Timofti. De altă parte, în aceeași perioadă șeful statului a oferit cetățenia Republicii Moldova doar pentru 119 persoane.

La fel, pe parcursul celor patru ani, 147 de persoane și-au redobândit cetățenia Republicii Moldova, la 45 de solicitanți li s-a refuzat acordarea cetățeniei, iar la 3 persoane aceasta le-a fost retrasă. 

Datele au fost oferite pentru Realitatea.md de către secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru. Potrivit acestuia, cel mai des, în cazul persoanelor care au renunțat la cetățenia moldovenească, este vorba de persoane care s-au stabilit de mai mulți ani în alte țări (în top fiind Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Germania), iar acum pentru ași legaliza sau după ce și-au legalizat șederea trebuie sau vor să renunțe la cea moldovenească.

Totodată, potrivit lui Ion Păduraru, 90 dintre cele 119 persoane care au obținut cetățenia moldovenească în ultimii patru ani au primit-o conform procedurii ordinare, iar celelalte 29 de persoane - conform procedurii speciale, fiind vorba de sportivi naturalizați sau personalități marcante, cum ar fi actorul român Florin Piersic căruia Nicolae Timofti i-a acordat cetățenia printr-un decret semnat la 10 decembrie 2012. 

În context, întrebat despre solicitarea fostului președinte român Traian Băsescu și a soției acestuia de a li se acorda cetățenia Republicii Moldova, Ion Păduraru a menționat că aceasta se află în examinare și, chiar dacă i se va oferi conform procedurii speciale de acordare a cetățeniei, legislația în vigoare prevede un termen de un an în acest sens.

Potrivit informațiilor cu privire la renunțarea cetățeniei, plasate pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru renunțarea la cetățenie solicitantul prezintă un șir de acte, inclusiv „bonul de plată a taxei de stat în sumă de 300 Euro achitat în misiunea diplomatică a RM peste hotare”. În schimb, pentru dobândirea sau redobândirea cetățeniei moldovenești, pe lângă setul de acte necesare, solicitantul va prezenta „bonul de plată a taxei de stat în sumă de 150 lei achitat la MAEIE sau 10 Euro în misiunea diplomatică a RM peste hotare”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, cifra persoanelor declarate ca fiind plecate la muncă peste hotare sau în căutarea unui loc de muncă în afara țării a fost în anul 2015 de  aproximativ 325 de mii.

Realitatea.md amintește că conform Legii cetățeniei Republicii Moldova, „Cetăţenia Republicii Moldova stabileşte între persoana fizică şi Republica Moldova o legătura juridico-politică permanentă, care generează drepturi şi obligaţii reciproce între stat şi persoană”, aceasta fiind „păstrată atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în alte state, precum şi în spaţiul în care nu se exercită suveranitatea nici unui stat”.

Cetăţenia Republicii Moldova se dobîndeşte prin:
 • a) naştere;
 • b) recunoaştere;
 • c) înfiere;
 • d) redobândire;
 • e) naturalizare.
Cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care:
 • a) a săvârşit crime internaţionale, militare sau crime împotriva umanităţii;
 • b) a fost implicată în activitate teroristă;
 • c) a fost condamnată la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate şi are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;
 • d) desfăşoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea populaţiei;
 • e) nu întruneşte integral condiţiile pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, stabilite de prezenta lege.

Renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova se aprobă solicitantului, cu condiţia prezentării adeverinţei privind deţinerea sau dobândirea cetăţeniei unui alt stat ori garanţiei dobândirii cetăţeniei unui alt stat.

Cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Preşedintelui Republicii Moldova persoanei care:
 • a) a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent;
 • b) s-a înrolat benevol în forţe armate străine;
 • c) a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0986 -0.3491%
USD USD 17.6421 -0.2392%
RUB RUB 0.2766 -0.6109%
RON RON 3.9935 -0.6221%
UAH UAH 0.7232 0.0692%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile