Logo Realitatea.md

Ramzan Kadîrov este suspect de coronavirus. A fost transportat cu avionul la un spital din Moscova

22 Mai 2020, 08:36 // În lume

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost transportat cu avionul la un spital din Moscova, fiind suspect de coronavirus, după ce a avut simptome asemănătoare gripei, informează BBC, transmite Digi24.

Foto: rbc.ru

„Este în spital la Moscova acum”, a confirmat o sursă pentru agenția RIA-Novosti. Avionul său personal a fost văzut joi după-amiază pe aeroportul din Moscova.

În vârstă de 43 de ani, liderul autoritar al regiunii cecene - care cândva a luptat împotriva Moscovei - este acum un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin și este considerat unul dintre cei mai de temut oameni din Rusia.

Kadîrov a impus legea islamică - în propria sa interpretare - în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului. Ramzan Kadîrov controlează Cecenia, republică din sudul Federației Ruse, care cândva a dat mari bătăi de cap Moscovei din cauza ambițiilor de independență, ca pe propriul domeniu personal. Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004.

Există voci care susțin că liderul cecen ar avea legătură cu asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov, în 2015. Cinci dintre membrii forțelor sale de securitate sunt în închisoare în legătură cu această crimă.

Nu sunt informații despre starea actuală a lui Ramzan Kadîrov, dar se pare că doctorul personal i-a recomandat să meargă să se trateze la Moscova. Liderul cecen i-a criticat dur pe medicii din republică după ce aceștia s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție. „Provocatorii trebuie să fie dați afară. Avem de toate - echipamente, costume, măști, oxigen, medicamente", declara, nu mai departe de săptămâna trecută, Ramzan Kadîrov.

Dacă se confirmă că are coronavirus, Kadîrov se alătură seriei de oficiali de rang înalt din Federația Rusă care s-au infectat. Premierul rus Mihail Mișustin s-a întors la lucru în urmă cu doar câteva zile, după ce a fost tratat în spital pentru COVID-19. De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost testat pozitiv, la fel și ministrul culturii, Olga Liubimova, și ministrul pentru construcții, Vladimir Iakușev, dar și adjunctul acestuia, Dmitri Volkov.

Citeste tot despre: Ramzan Kadirov
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile