Logo Realitatea.md

Raport CJI: Ion Ceban a fost favorizat de cinci posturi TV în campania electorală

05 Noiembrie 2019, 17:14 // Societate

Primarul ales al capitalei, Ion Ceban, a fost favorizat de cinci posturi de televiziune din cele zece monitorizate de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada dintre primul și al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale.

Foto: agora.md

Într-o conferință de presă susținută la IPN, Nadine Gogu, director executiv al CJI, a precizat că posturile NTV și Accent TV l-au favorizat masiv pe Ion Ceban, defavorizându-l, în același timp, pe candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. „Ion Ceban a apărut mai mult în context pozitiv la Prime TV și Publika TV, posturi care l-au defavorizat evident pe Andrei Năstase”, a spus Nadine Gogu.

Potrivit raportului de monitorizare, deși a oferit spațiu egal celor doi candidați, postul RTR Moldova a prezentat mai multe știri în context pozitiv în ce îl privește pe Ion Ceban, în timp ce Andrei Năstase a fost prezentat mai mult în știri neutre.

Nadine Gogu a precizat că Televiziunea Centrală a făcut partizanat deschis în favoarea Partidului „Șor”, Andrei Năstase și Ion Ceban fiind defavorizați. Posturile Moldova 1, Pro TV, Jurnal TV și TV 8 au reflectat neutru activitățile concurenților electorali, asigurând pluralismul opiniilor, fără a favoriza sau defavoriza vreun candidat.

„Suntem departe de o mass-media independentă în Republica Moldova pentru că jumătate din posturile monitorizate au dat dovadă de un comportament părtinitor, favorizând clar un anumit candidat electoral”, a spus Polina Panainte, secretarul Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte.

Autorii raportului recomandă Consiliului Audiovizualului să folosească rapoartele de monitorizare pentru a evalua dacă posturile monitorizate au respectat dreptul la informare completă, obiectivă și veridică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile