Logo Realitatea.md

Raport: Domeniile în care persistă cel mai mare nivel de inegalitate de gen (VIDEO)

22 Decembrie 2015, 15:41 // Societate

Femeile din Republica Moldova continuă să fie prezentate inegal, să aibă salarii mai mici și să fie supuse formelor de violență. În ultimii cinci ani, țara noastră a înregistrat mici progrese în ceea ce ține de egalitatea dintre femei şi bărbaţi, o valoare fundamentală a societăților europene. Cu toate acestea, există domenii în care persistă cel mai mare nivel de inegalitate gender - politica și sănătatea. Datele se conțin ”Indexul Egalităţii de Gen 2015”, prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a declarat că în total au fost examinate șase domenii, dintre care în patru s-au înregistrat regrese: piața muncii, educație, accesul la resurse și sănătatea.

Societatea civilă cere Parlamentului să adopte în lectură finală legea cu privire la introducerea cotei minime de reprezentare pe listele electorale, dar și elaborarea unui nou program pentru asigurarea egalităţii de gen 2016-2020.

”Femeile continuă să fie reprezentate insuficient în Parlament şi Guvern”, a declarat Nina Lozinschi, coordonatoarea Platformei pentru Egalitate de Gen. Potrivit acesteia, femeile continuă să fie prezentate inegal, să aibă salarii mai mici decât bărbații și să fie supuse formelor de violenţă.

”Cel mai mic indice îl avem în domeniul politic. Pentru a remedia aceste probleme este nevoie de instituirea cotei minime de reprezentare în Parlament, apoi instituirea concediului paternal. Toate se găsesc în proiectul nr. 180 care a fost votat în prima lectură din iulie 2014”, a declarat Andrei Brighidin, director pentru Dezvoltare al Fundaţiei Est-Europene din Moldova.

Proiectul nr. 180 din 15 mai 2014 are drept scop eliminarea discriminării femeilor şi promovarea implicării acestora în politică. Documentul, votat în prima lectură de Parlament, în vara anului trecut, prevede ca cel puţin 40% dintre membrii Guvernului să fie femei, aceeaşi cotă fiind obligatorie şi pentru listele de candidaţi ale formaţiunilor politice la alegeri, dar şi la formarea Biroului permanent al Parlamentului.

CITEȘTE ȘI: 

Deputată în Parlamentul RM, despre asigurarea egalității de gen în politică: ”NU există femei mai bune decât bărbații sau invers”

Participarea femeilor la viaţa publică din RM: Argumentele unui deputat despre asigurarea egalității de gen în politică (DOC) 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile