Logo Realitatea.md

(raport) Situația drepturilor omului în stânga Nistrului rămâne fără atenția cuvenită

22 Noiembrie 2019, 13:00 // Politica

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne fără atenția cuvenită din partea autorităților constituționale și a instituțiilor internaționale relevante. Populația acestui teritoriu rămâne practic fără acces la instrumente juridice legale și eficiente de apărare a drepturilor omului – se arată într-un raport privind impactul trupelor ruse în Moldova, Ucraina și Armenia asupra situației drepturilor omului, elaborat de Asociația Promo-LEX din Moldova, Helsinki Citizens’ Assembly-Vanadzor din Armenia și East European Research Initiative Foundation din Ucraina.

Potrivit IPN cu referire la un comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, în Republica Moldova interesul pentru acest subiect este unul sporit din cauza numeroaselor cazuri de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, multe dintre acestea fiind expediate sau examinate la CEDO. Chiar dacă au fost pronunțate hotărâri în 58 de dosare, iar peste două mii de persoane au fost recunoscute victime ale încălcării drepturilor omului și abuzurilor din partea administrației din regiune, situația continuă să fie ignorată. Federația Rusă evită executarea Hotărârilor CEDO și achitarea sumei cumulative de circa 5,5 milioane de euro, precizează Promo-LEX.

În comunicatul remis de asociație se mai spune că „mecanismele naționale de protejare a drepturilor omului, aplicate la nivel internațional și disponibile autorităților constituționale, au un impact redus aici, deși în cadrul Revizuirii periodice universale Moldova a acceptat mai multe recomandări privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”. „În mod special s-a atenționat asupra promovării drepturilor omului și elaborarea unui mecanism de monitorizare a situației, cu implicarea reprezentanților societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Potrivit Promo-LEX, „în aceste circumstanțe, fenomenul impunității, lipsa oricăror posibilități de monitorizare a situației precum și lipsa oricăror garanții pentru respectarea drepturilor omului sunt elemente ce caracterizează situația reală privind starea drepturilor omului în acest teritoriu”.

Autorii raportului au identificat o serie de factori care favorizează perpetuarea situației și au examinat impactul trupelor ruse asupra evenimentelor din zonele de conflict analizate. Autorii au descris procesul de negocieri moldo-ruse privind termenele și retragerea trupelor ruse din Moldova. Acest lucru a fost făcut pentru a înțelege modul în care a fost posibilă obținerea de către Federația Rusă a calității de stat-garant și mediator în procesul de negocieri politice, în condițiile menținerii prezenței militare și a faptului că, potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru și nu admite prezența trupelor străine pe teritoriul său, precizează Promo-LEX.

În comunicat se mai spune că autorii au analizat și modul în care prezența rusă în Moldova a contribuit sau a favorizat încălcarea drepturilor omului, iar în unele situații anume militarii ruși au fost cei care au admis încălcarea directă a drepturilor locuitorilor regiunii. „Autorii raportului susțin că prezența trupelor ruse și situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar trebui să fie prioritare în dialogul bilateral al Republicii Moldova cu Federația Rusă, deoarece reprezintă practic una dintre cheile soluționării problemei transnistrene. În prezent, aceste subiecte sunt abordate ocazional, rămân în umbra altora, nu sunt dezbătute în spațiul public ori sunt discutate într-o manieră netransparentă”, menționează Promo-LEX.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5542 0.5730%
USD USD 17.6060 0.6178%
RUB RUB 0.2851 0.0000%
RON RON 4.0921 0.5801%
UAH UAH 0.7257 0.7917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei