Logo Realitatea.md

Raportul dur al Parlamentului European. Tudorache: „Mesajul meu cu ocazia discutării Acordul de Asociere cu UE este cât se poate de direct”

21 Octombrie 2020, 08:10 // Politica

Parlamentul European a adoptat marți seară, 20 octombrie, raportul consultativ despre progresele realizate de Republica Moldova în aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Alegerile prezidențiale din acest an, care se desfășoară pe fondalul unei crize deosebite, vor reprezenta un test al democrației”, a declarat europarlamentarul român USR Plus, Dragoș Tudorache, care este și raportor al Parlamentului European privind Acordul de Asociere RM-UE.

„Mesajul meu pentru moldoveni și pentru Republica Moldova cu ocazia discutării raportului privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este cât se poate de direct. Europa a fost și va rămâne acasă. Este deja pentru mulți dintre moldovenii care circulă liber, pentru cei care muncesc în alte colțuri ale Europei sau cei care își însoțesc familiile”, a anunțat Dragoș Tudorache.

Mai mult, acesta a adăugat următoarele: „Conducătorii Moldovei, oricine ar fi ei, le datorează cetățenilor lor o țară din care să le vină mai greu să plece. Iar reformele pe care noi, Uniunea și instituțiile sale, le cerem autorităților sunt acolo pentru voi, pentru a construi o societate și o democrație funcțională, sănătoasă și prosperă”.

Pe scurt, raportul evidențiază relația republicii cu Uniunea care se bazează pe respectarea valorilor democratice despre care a spus europarlamentarul menționat mai sus. În numele acestora, autoritățile noastre sunt îndemnate să asigure independența instituțiilor de stat, în fapt protejarea lor de oligarhi, să continue lupta împotriva corupției și, în special, reforma justiției.

Sunt indicate și pașii care nu au fost făcuți (vezi video).

În aceeași ordine de idei, Parlamentul European cere Comisiei Europene și expres conducerii Republicii Moldova să întreprindă măsurile necesare întru depășirea consecințelor negative ale pandemiei de coronavirus care au afectat populația.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile