Logo Realitatea.md

Reținerea lui Cordodel ajunge la Parlamentul European. Ștefan Gligor și Ana Ursachi sar în apărarea fostului ofițer (VIDEO)

18 Decembrie 2019, 18:05 // Actualitate

Reținerea fostului ofițer al INI Vladislav Cordodel de către CNA și Procuratura Anticorupție, în dimineața zilei de astăzi, ajunge la Parlamentul European. Aflați la Strasbourg, la ședința Comitetului Parlamentar pentru Asociere UE-Republica Moldova, fostul candidat la funcția de procuror general Ștefan Gligor și avocata Ana Ursachi, au vorbit în cadrul unui live pe Facebook despre reținerea lui Corcodel, menționând că acesta ar fi fost persecutat politic de către fosta guvernare a Partidului Democrat pe motiv că a investigat un caz de contrabandă cu țigări în valoare de peste un miliard de euro.

colaj: realitatea.md

Ștefan Gligor, Ana Ursachi și fosta deputată democrată Stella Jantuan, reprezintă societatea civilă din Republica Moldova în cadrul celei de-a VII-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE de la Strasbourg, acolo fiind prezentă și o delegație parlamentară.

Primii doi au avut o apariție live pe pagina de Facebook a Anei Ursachi în cadrul căreia s-au referit inclusiv la reținerea lui Vladislav Corcodel. Potrivit lui Ștefan Gligor, Corcodel a instrumentat dosarul de contrabandă de țigări, „în care sunt vizate peste 20 de grupuri criminale, inclusiv cele afiliate, oameni afiliați lui Plahotniuc și mai multor persoane din Partidul Democrat”.

„Dosarul penal pe care l-a instrumentat Corcodel, care astăzi a fost reținut de CNA, de fapt, demonstrează un volum de contrabandă a țigărilor de circa un miliard de euro pe an în perioada 2013-2016. Pentru ca să oprească investigarea acestui dosar, în 2016 lui Corcodel i-au pornit vreo două dosare penale pe îmbogățire ilicită și nu mai știu ce... El a fost nevoit să fugă din țară. Când s-a schimbat puterea, s-a creat coaliția PSRM-ACUM, dumnealui a încercat să aducă pe agenda noii guvernări, care s-a apucat să reformeze Justiția, acest dosar, însă, din păcate, din câte știm, nici la Ministerul de Interne, nici la Procuratură, nu s-a mișcat nimic pe acest dosar de contrabandă în care este vizat și grupul companiilor Sheriff.

Astăzi acest om a fost reținut de CNA în fața INI și, din păcate, în loc să oprească dosarele penale pornite, din câte înțelegem noi, la comanda lui Plahotniuc, să reia dosarul pe contrabandă în care se probează circa un miliard de euro prin trafic de țigări prin regiunea transnistreană, noi avem o situație în care acest om este arestat.

Nimeni nu zice că el este cheie de biserică, dar el este un ofițer de urmărire penală care reprezenta Moldova în grupul de urmărire penală creat în România, care împreună cu OLAF și EuroJust, investigau această cauză transnațională de contrabandă, a menționat Ștefan Gligor în apariția live.

Fostul candidat la șefia PG a avut și un mesaj către noul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Acesta l-a îndemnat „să privească lucrurile la subiect și acest dosar este extrem de important pentru normalizarea percepției Republicii Moldova, inclusiv în Uniunea Europeană”.

„Dacă noi vom continua să fim un hub de contrabandă internațională... Asta este un lucru absolut inadmisibil, atunci când sunt pornite dosare de urmărire penală la comanda regimului lui Plahotniuc pentru a opri anumite investigații, noi trebuie să fim foarte vigilenți și ar fi foarte bine dacă Procuratura Generală ar veni cu o explicație exhaustivă la acest dosar și cum s-a întâmplat că, din 2017, acest dosar fiind arhivat, acesta nu a fost reluat în ultimele 6-8 luni, iar ofițerul de urmărire penală care a investigat aceste lucruri pe două dosare penale pornite la comanda lui Plahotniuc și a oamenilor lui este astăzi arestat de acest CNA, șeful căruia este un apropiat al lui Igor Dodon”, a menționat Gligor.

La rândul său, Ana Ursachi a îndemnat Procuratura Generală și pe Alexandr Stoianoglo să se clarifice în acest subiect și „să nu mai lase CNA și Procuratura Anticorupție să își facă mendrele astfel încât să ascundă adevărații beneficiari ai contrabandei, îmbogățirii ilicite și tot ce înseamnă marea rușine ori pata pe Republica Moldova”.

Vedeți și: Vladislav Corcodel, fost ofițer de investigații căutat de trei ani, reținut de CNA și procurorii Anticorupție chiar în fața MAI

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile