Logo Realitatea.md

Reacția BPR față de decizia Transnistriei de a obliga studenții să se testeze periodic la coronavirus ca să poată circula în regiune

28 Noiembrie 2020, 16:28 // Actualitate

Biroul Politici de Reintegrare (BPR) consideră ca fiind inadmisibilă obligarea studenților, originari din regiunea transnistreană, ce-și fac studiile în partea dreaptă a Nistrului, să prezinte rezultatele testelor pentru diagnosticarea Covid-19, efectuate din cont propriu, pentru a traversa linia administrativă.

Foto Simbol

Această practică creează presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor Republicii Moldova, instituie noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului inalienabil la educație, sunt elementele ce au fost expuse și într-un demers expediat de negociatorul principal în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Chișinău către reprezentantul politic al Tiraspolului.

În mesajul Chișinăului a fost solicitată înlăturarea cât mai grabnică a impedimentelor în calea circulației nestingherite a studenților și a elevilor, ținând cont că în a doua decadă a lunii decembrie curent va începe sesiunea de iarnă în instituțiile universitare.

Este de remarcat că Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a dispus toate măsurile necesare pentru instruirea corectă a cadrelor didactice, elevilor și a studenților, prevenirea și excluderea riscurilor de răspândire a focarelor de infecție în instituțiile de învățământ, iar prin hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost instituite reguli și norme conforme exigențelor OMS de respectare a cerințelor sanitar-epidemiologice și de protecție individuală a cetățenilor, cu asigurarea unei monitorizări permanente din partea organelor de drept abilitate.

Totodată, îndemnăm tineretul studios de pe ambele maluri ale Nistrului să se informeze permanent asupra recomandărilor și normelor aprobate și aduse la cunoștința publicului de către OMS,  Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, autoritățile naționale de profil și să asigure respectarea cu responsabilitate a cerințelor de securitate pentru ocrotirea sănătății individuale și publice.

Amintim că, presa din regiunea transnistreană a scris la începutul acestei săptămâni că, tinerii din stânga Nistrului, care își fac studiile în afara regiunii transnistrene, vor fi obligați să-și facă periodic testul la COVID-19, din cont propriu. De asemenea, regula este aplicabilă și asupra locuitorilor „altor state” care își fac studiile în stânga Nistrului. Ulterior, rezultatele testelor vor fi prezentate așa numitor posturi de control la traversarea liniei administrative.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile