Logo Realitatea.md

CFM, după ce ministrul Economiei a declarat că instituția ar fi fost implicată în scheme de corupție

09 Iulie 2019, 16:37 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unui briefing de presă că ar fi primit interpelări din surse independente în care era indicat faptul, că la Calea Ferată, în mod regulat se percepea de la 2 până la 5 Euro pe fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: railway.md

„Anul trecut, au fost transportate circa 10 milioane de tone. Faceți calculele, de la 20 până la 50 milioane de Euro, în bani cash, murdari, transmiși sau prin zone offshore, sau colectați în numerar. Dar mai este și plata pentru tranzit, pe care o percep de la partenerii noștri ucraineni, pe care partenerii au botezat-o deja drept o componentă de corupție, pe care sunt nevoiți să o plătească. E vorba de sute de milioane de euro, în fiecare an, care se aduceau doar prin sistemul căilor ferate”, a declarat Brînzan.

La scurt timp, Î. S. „Calea Ferată din Moldova” a venit cu o reacție la cele declarate de ministru.

„CFM arată toată deschiderea şi este gata să ofere solicitanţilor întreaga informaţie privind volumul mărfurilor trasportate si politica prețurilor. În anul 2018 ÎS „Calea Ferată din Moldova” a transportat mărfuri în volum de 4930,8 mii tone,  în sumă de 597358 mii  lei, informaţie care poate fi confirmată consultând inclusiv site-ul Biroului Naţional de Statistică”, se arată într-un comunicat al instituției.

CFM afirmă că tarifele percepute se stabilesc pornind de la contextul pieţei, luându-se în calcul tarifele transportatorilor auto, aceştia fiind principalul concurent al transportului feroviar. 

„Î.S. „Calea Ferată din Moldova” este gata să-şi asume întreaga responsabilitate pentru eventuale ilegalităţi  identificate în activitatea  subdiviziunilor sale, arătându-se totodată angajată într-un proces constant de funcţionare eficientă şi de  prestare activă a serviciilor de trasport feroviar”, mai scrie în comunicat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile