Logo Realitatea.md

Reacția Consiliului pentru egalitate asupra disputei dintre un polițist de patrulare care a refuzat să comunice în limba rusă cu un șofer

16 Ianuarie 2019, 17:52 // Societate

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a luat act de cazul mediatizat pe larg în sursele mass-media, privind conflictul pe marginea refuzului unui polițist de patrulare de a comunica cu un cetățean al Republicii Moldova în limba rusă.

Foto: captura video

Într-un comunicat de presă se menționează acțiunile de refuz ale polițistului de patrulare prezentate în secvența video contravin prevederilor legale (art.7 din Legea nr. 382 din 19.07.2001 cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităţilor naţionale şi statutul juridic al organizaţiilor lor, care stipulează că persoanele aparținînd minorităților naționale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât și oral, să aibă acces la informații în această limbă, să o difuzeze și să facă schimb de informații), iar comentariile care au însoțit postarea în mediul on-line poartă caracter instigator la ură, denigrator și discriminatoriu – însușiri condamnabile într-o societate democratică.

”În scopul informării corecte a populației, dar și a tuturor autorităților, formatorilor de opinie și reprezentanților mass-media, Consiliul anunță că va elabora în cel mai scurt timp o compilație a cadrului legislativ național privind dreptul cetățeanului la alegerea limbii de comunicare. Totodată, dat fiind faptul că discriminarea pe criteriu de limbă este frecvent raportată la Consiliu, acesta menținându-se în topul celor trei criterii de discriminare constatate de instituție, aceasta va prezenta și o cazuistică relevantă în acest sens.

De asemenea, Consiliul îndeamnă funcționarii din serviciul public să nu vină în adresa publicului larg cu mesaje de susținere a stereotipurilor și comportamentului discriminatoriu, capabile să producă dezbinare în societate, menționând că, prin definiția sa, rolul funcționarului public este de a depune eforturi pentru satisfacerea pe deplin a intereselor tuturor persoanelor aflate pe teritoriul țării”, se arată în mesaj.

În același context, Consiliul vine cu îndemnul în adresa tuturor persoanelor care se consideră victime ale discriminării să se adreseze cu o plângere, pentru combaterea faptului discriminării, care poate fi depusă și în format electronic prin intermediul platformei „Depune o plângere”.

Amintim că un ofițer de poliție a refuzat să vorbească în limba cu un șofer din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia. După ce conducătorul auto, tras pe dreapta în orașul Cimișlia, i-a cerut omului legii să îi spună în rusă ce reguli de circulație a încălcat, ultimul a refuzat vehement să o facă.

VEZI ȘI:

Un ofițer de patrulare a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer din Găgăuzia. Cum s-au "înțeles" cei doi (Video)

Irina Vlah așteaptă reacția MAI după gestul poliţistului care a refuzat să vorbească în rusă

MAI, răspuns pentru Irina Vlah: ”Cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios RCR și limba de stat”

INP comentează refuzul polițistului de patrulare de a vorbi în limba rusă cu un șofer

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile