Logo Realitatea.md

Reacția lui Traian Băsescu după decizia CSJ în dosarul ”cetățeniei”

09 Noiembrie 2018, 13:10 // Politica

Fostul președinte al României și președintele de onoare al partidului PUN, Traian Băsescu, s-a așteptat la o asemenea decizie luată de CSJ, în urma căreia a rămas fără cetățenie moldovenească. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul Partidului Unității Naționale (PUN) Anatol Șalaru în cadrul emisiunii “Puterea A Patra”, de la postul televiziune N4. Întrebat de moderator cum a reacționat acesta când a aflat răspunsul că nu mai are cetățenia țării noastre, Șalaru a declarat că Băsescu nu renunță și spune că nu au fost epuizate toate pârghiile, iar unica soluție speră să o găsească la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

“A reacționat foarte calm, el se aștepta la o asemenea soluție, dată de justiția moldovenească. În R.M. au fost epuizate toate căile de atac, toate căile legale. Rămâne unica soluție - CEDO. Nu știu dacă președintele va apela la CEDO. Ține doar de el. CEDO poate constata o încălcare a procedurii, a legii în R. Moldova, doar CEDO poate examina legalitatea”, a declarat Anatol Șalaru.

Șalaru a ținut să vină cu precizări referitor la atmosfera creată în perioada în care Băsescu și-a anunțat inițiativa de a apărea în politica moldovenească. Politicianul a adăugat că unii deputați nu au privit prietenos anunțul.

Din prima zi când s-a anunțat că Băsescu se implică în politica din R. Moldova, toate partidele, toți politicienii din Moldova nu a privit cu ochi buni această implicare, începând cu Vitalia Pavlicenco, terminând cu Vlad Plahotniuc și cu Igor Dodon, de aceea au folosit toate pârghiile pe care le-au avut. Ați văzut și ieri postările pe pagina Curții Supreme de justiție”, a mai adăugat Șalaru.

Acesta a mai adăugat că cetățenia lui Băsescu nu era râvnită de acesta, ci, mai mult, era necesară pentru a schimba situația din țara noastră.

“Președintele Băsescu este un luptător, el nu renunță, nu și-a luat cetățenia doar pentru a avea un alt pașaport în buzunar și nu a renunțat niciodată la luptă, dar urmează să discutăm să vedem ce facem în viitorul apropiat. Desigur lovitura este foarte puternică pentru noi, am sperat până la urmă că i se va acorda această cetățenie și urma să facem congresul partidului în luna noiembrie sau decembrie și să-l alegem președinte. Nu este un politician simplu cum sunt ăștia din Chișinău, este cu totul altceva, el a fost o alternativă pentru situația din R. Moldova, de aceea nimeni nu l-a vrut și s-au coalizat împotrivă”, a punctat Șalaru.

Realitatea.md menționează că în prezent, nu mai există posibilitatea ca Traian Băsescu să candideze la alegerile din țară, odată ce legea prevede că o pot face doar cei care au cetățenie moldovenească.

Emisiunea cu participarea liderului PUN, Anatol Șalaru poate fi urmărită pe www.rlive.md.

CITEȘTE ȘI:

Avocatul lui Traian Băsescu, despre modul în care CSJ a emis decizia: Nu am mai întâlnit în cariera mea o astfel de situație (DOC)

Cum comentează Șalaru, președintele PUN, decizia CSJ în dosarul „Băsescu vs. Dodon”

A decis să amâne ședința, după care s-a răzgândit! CSJ a respins recursul în dosarul „Băsescu vs. Dodon”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5425 -0.3193%
USD USD 17.4980 -0.6484%
RUB RUB 0.2549 2.1643%
RON RON 4.0349 -0.2867%
UAH UAH 0.6531 -0.3965%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile