Logo Realitatea.md

Reacția Președinției după decorarea de către Igor Dodon a omului de afaceri Mihail Aizin, alias „Kitaeț”. Președintele va examina în detaliu acest caz

21 Septembrie 2020, 18:02 // Actualitate

Președintele Igor Dodon nu-l cunoaște pe omul de afaceri Mihail Aizin, cunoscut în lumea interlopă ca „Kitaeț”, pe care l-a decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, dar va examina acest caz în detaliu. Despre aceasta a relatat pentru NewsMaker.md purtătoarea de cuvânt al președintelui Carmena Sterpu.

„Distincțiile de stat sunt oferite conform propunerilor din diferite comizii. Șeful statului nu-i cunoaște pe toți care au fost nominalizați spre ordine. La fel, el nu-l cunoaște pe acest om, pentru a se expune cu referire la cazul său. Președintele va examina aparte acest caz”, a menționat Sterpu solicitată în acest sens.

Amintim că anterior s-a aflat că omul de afaceri Mihail Aizin, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat de președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii. Aizin s-ar afla și în spatele unor atacuri raider, scrie portalul Anticorupție.md.

Actualmente, Aizin este fondator sau co-fondator al mai multor întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al celei care deține lanțul de supermarkete Fidesco. Aizin ar mai controla și alte afaceri, cum ar fi piața de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău.

Anterior, regretatul om de afaceri Leonid Volneanschi, fondatorul centrului comercial Elat, l-a acuzat public pe Mihail Aizin că a organizat un atac raider și l-a deposedat, în 2011, de pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce se afla în Israel pentru o intervenție chirurgicală. De gestionarea complexului Elat se ocupă acum Simion Șpigheli, alias Sima, cunoscut ca persoană de încredere al lui Mihail Aizin.

Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan a menționat cu referire la decorarea lui Mihail Aizin, că „Igor Dodon aruncă medalii, ordine și privilegii în stânga și în dreapta, chiar mai mult decât făceau alții înaintea lui”„Dar nu o face din vanitate, cum o făceau predecesorii lui, dar dintr-un calcul: vrea să obțină susținerea celor pe care îi decorează. Vrea să-i oblige la ceva în răspuns. Poate la finanțarea campaniei lui electorale, poate, cine știe, chiar la acțiuni criminale propriu-zise împotriva opoziției. Dar să vezi fața radiind de fericire a unui infractor decorat cu ordinul Gloria Muncii, știind că această distincție a fost acordată de președintele statului al cărui cetățean ești, e prea de tot”, a mai menționat Moțpan.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 1.4940%
USD USD 17.2805 0.1594%
RUB RUB 0.2304 1.4978%
RON RON 4.3003 1.4437%
UAH UAH 0.6101 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile