Logo Realitatea.md

Reacție adversă de la un vaccin anti-Covid-19. Testarea a fost întreruptă, iar OMS a venit cu o declarație

09 Septembrie 2020, 14:28 // În lume

Întreruperea testelor pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, din cauza unei reacții adverse la un participant la studiu, a stârnit temeri că găsirea unei soluții pentru combaterea noului coronavirus va fi întârziată, mai ales că multe țări au sprijinit acest vaccin. Digi24 transmite că un purtător de cuvânt al AstraZeneca, compania care lucrează cu echipa de la Oxford pentru a produce vaccinul, a declarat că întreruperea este „de rutină”.

Ce a spus însă OMS?

Studiile clinice finale pentru acest vaccin au fost suspendate, după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie. Este vorba despre o „boală potențial neexplicată”, dar nu au fost oferite mai multe detalii.

Presa internațională relata că un voluntar din programul britanic a primit un diagnostic de mielită transvesă - o inflamație la nivelul măduvei coloanei vertebrale. AstraZeneca nu a făcut niciun comentariu asupra acestei informații și nu există nicio dovadă că este vorba despre pacientul care a declanșat oprirea studiului.

În faza 3 de testare, ultima a testelor clinice, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Ce se întâmplă dacă se constată că reacția adversă a fost cauzată de vaccin?

Dacă se descoperă și alte cazuri de reacție adversă la alți participanți la studiu sau dacă se dovedește că reacția a fost cauzată de vaccin, este puțin probabil ca vaccinul să fie primul lansat pe piață.

Aceasta, în condițiile în care vaccinul de la Oxford este unul dintre cele șase vaccinuri aflate în ultima fază a studiilor clinice în întreaga lume.

„Nu am avut niciodată atât de mulți oameni deștepți care să lucreze într-un număr atât de mare la aceste vaccinuri,” spune Robert Booy, profesor de vaccinologie de la Universitatea din Sydney.

Siguranţa unui potenţial vaccin pentru COVID-19 este „primul şi cel mai important aspect pe care îl avem în vedere”, a explicat coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Lansarea unui vaccin eficient este considerată un pas crucial în ajutarea economiilor afectate să îşi revină după pandemia de coronavirus.

„Doar pentru că vorbim despre viteză, nu înseamnă că începem să facem compromisuri sau să facem treabă de mântuială în privinţa a ceea ce ar fi evaluat în mod normal”, a spus medicul Soumya Swaminathan în cadrul unui eveniment online.

„Procesul trebuie să respecte în continuare regulile jocului. În cazul medicamentelor şi vaccinurilor administrate oamenilor, în primul rând trebuie să se testeze siguranţa”, a spus ea.

Oficialii OMS nu au răspuns imediat unor întrebări cu privire la decizia companiei AstraZeneca de a întrerupe testele clinice la nivel mondial - inclusiv în ceea ce priveşte studii clinice aflate în stadiu avansat - ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 din cauza unei boli inexplicabile apărute la un participant la studiu.

Vaccinul, pe care AstraZeneca îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford, a fost descris anterior de OMS ca fiind, probabil, cel mai important candidat la nivel mondial şi cel mai avansat din punct de vedere al stadiului de dezvoltare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile