Logo Realitatea.md

Reacția ANI la frecventele sesizări depuse deputați împotriva colegilor acestora, față de declarațiile de avere și interese personale

16 August 2020, 10:19 // Actualitate

În contextul unui șir de sesizări din ultimele săptămâni, legate de anumite neconformități din declarațiile de avere și interese personale ale unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova, care au fost expediate de alți deputați, și apoi intens mediatizate în spațiul public, inclusiv cu pronunțarea unor comentarii negative cu caracter politic, care planează asupra independenței inspectorilor de integritate, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu unele precizări.


Toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic „e-Integritate”.

„Conform legilor speciale ale ANI, inspectorii de integritate își îndeplinesc atribuțiile în mod obiectiv, fiind total independenți în luarea deciziilor, nu solicită și nici nu primesc dispoziții, inclusiv de la președintele sau vicepreședintele ANI, fiind direct responsabili de calitatea controalelor efectuate și a actelor de constatare emise. ANI nu a admis în niciun caz prioritizări sau favorizări în procedura de examinare a petițiilor după categoria subiecților declarării averii și intereselor personale, toate sesizările fiind obligatorii și examinate în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și demersurile expediate din numele deputaților, indiferent din care fracțiune parlamentară sunt parte, sunt tratate în mod egal. Iar în cazul în care se va stabili încălcări ale legislației, Inspectoratul de Integritate al ANI va emite acte de constatare, cu informarea subiecților și a publicului”, se precizează într-un comunicat de presă al ANI.

Potrivit instituției, în activitatea sa, ANI se bazează și respectă cu strictețe principiile legalității, independenței, imparțialității, transparenței și egalității, clar stabilite de prevederile legale, și „nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane”.

Precizăm că, în ultimele săptămâni, tot mai mulți deputați, PSRM sesizează ANI și Serviciul Fiscal de stat, după ce examinează declarațiile de avere și interese personale a colegilor parlamentari din opoziție (PAS, Platforma DA, Pro Moldova și Partidul Șor), precum că ar fi admis aceștia unele încălcări la completarea declarațiilor, fie au ascuns unele lucruri și nu le-au indicat în act. Totodată, și deputații din opoziție au început să facă același lucru, ca și cei din PSRM, fiind vizați în sesizările lor, parlamentarii din PSRM și PDM.

 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile