Logo Realitatea.md

Reacția CFM la protestele organizate de locatarii din blocul care este în gestiunea întreprinderii: NU poate fi privatizat, are statut de cămin (DOC)

02 Decembrie 2016, 13:25 // Economie

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a venit cu precizări în urma protestului organizat astăzi în fața Primăriei capitalei de unii locatari ai căminului situat pe str. Tiraspol, nr.11a, aflat în gestiunea CFM, care cereau dreptul de a privatiza locuințele. Conducerea afirmă că aceste persoane nu sunt angajați ai Căii Ferate din Moldova, iar blocul nu poate fi privatizat deoarece are statut de cămin. 

„Calea Ferată din Moldova” NU este autoritatea competentă de privatizare a spațiilor. Căminul este proprietate a CFM, iar autoritatea abilitată pentru a decide asupra privatizării spațiilor locative este Comisia pentru privatizare de pe lângă administrația publică locală.

De asemenea, în conformitate cu art. 4, Legea nr. 75, din 30.04.2015 cu privire la locuințe, căminele sunt clădiri destinate domicilierii persoanelor în perioada muncii sau a studiilor. Menționăm că locatarii căminului de pe str. Tiraspol, nr.11a, care au primit somație de evacuare încă acum câțiva ani nu sunt angajați ai Căii Ferate din Moldova.

La fel, art. 25, alin (1), din aceeași lege stipulează că persoanele au dreptul să beneficieze de spaţiu locativ în cămine, în limita spaţiilor disponibile, în perioada studiilor şi activităţii de muncă.

Subliniem că, din cauza faptului că spațiile de locuit din acest cămin sunt ocupate de persoane care nu-și desfășoară activitatea la întreprindere, lucrătorii încadrați în câmpul muncii la CFM nu au ocazia să beneficieze de spațiu locativ. În ceea ce privește somația de evacuare a locatarilor neangajați la CFM, precizăm că, în acest fel, Calea Ferată intenționează să ofere aceste spații pentru lucrătorii care nu dețin spațiu locativ, oferindu-le posibilitatea de a locui în apropierea locului de muncă. La moment, în cadrul întreprinderii sunt salariați care nu dispun de locuințe, având condiții de trai nesatisfăcătoare și care, la fel, dispun de dreptul de a fi asigurați cu locuințe de angajator, în limita numărului disponibil.

Considerăm necesară aplicarea acestor măsuri, inclusiv pentru a motiva tinerii specialiști să se încadreze în câmpul muncii și să-și desfășoare activitatea în cadrul Î.S. „Calea Ferată din Moldova.

Totodată este necesar să menționăm că printre nemulțumiți există și locatari cărora, în anii precedenți, li s-au acordat locuințe cu drept de proprietate, însă, aceștia continuă să locuiască în camera de cămin, ocupând, astfel, două spații și refuzând să părăsească încăperea căminului de serviciu.

Subliniem că articolul 25, alin. (3), din legea sus-numită, stipulează: „Căminele aparţin persoanelor juridice de drept public şi privat şi nu pot fi înstrăinate în cazul în care au fost construite sau procurate din sursele bugetului de stat sau ale bugetelor locale. Proprietarul sau autoritatea în administrarea cărora se află aceste cămine decide asupra categoriilor de persoane care au dreptul de locuire în ele”.

Or, potrivit art. 59, alin (2) din Codul civil al R. Moldova, Î.S „Calea Ferată din Moldova” este o persoană juridică de drept privat creată ca scop lucrativ (comercial) și conform art.1 alin (1) din Legea cu privire la întreprinderea de stat al cărei capital social aparține în întregime statului.

Menționăm că dosarul se află pe rol în instanță, judecătorii urmând să se pronunțe asupra cazului respectiv.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile