Logo Realitatea.md

Reacția lui Chicu la mărturiile pacientei din Soroca: „Sistemul medical este în starea care este. Nu sunt recomandate acum live-urile glamuroase din spital” (VIDEO)

06 Aprilie 2020, 10:46 // Actualitate

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție la mărturiile unei paciente testată pozitiv la COVID 19, care a dezvăluit despre condițiile proaste din spitalele din țară, unde sunt internate persoanele bolnave de coronavirus. Chicu nu a negat că aceste condiții din spitale sunt precare, ba chiar mai mult a adus acuzații fostelor guvernări din ultimii 10 ani, care nu ar fi întreprins acțiuni pentru a remedia situația din sectorul sănătății.

Foto: cotidianul.md

Totodată, Ion Chicu a menționat că „nu este recomandat de făcut live-uri glamuroase din spitalele din țară unde sunt internați pacienții testați pozitiv la coronavirus, deoarece aceasta este situația reală și rezultatul muncii autorităților în decurs de 30 de ani, dar mai cu seamă a ultimilor 10 ani.

„Observăm foarte multe informații, diverse ieșiri în live-uri pe Facebook despre situația precară din spitale. O doamnă care arată foarte bine, slavă Domnului, este indignată că nu are apă, nu știu ce acolo. Da stimați cetățeni, sistemul medical al Republicii Moldova este în starea care este. Condițiile din unele instituții sunt mai bune, în altele nu. Culegem roadele atenției și prioritizării pe care statul l-a acordat acestui domeniu în 30 de ani, dar în special în ultimii 10 ani. Noi am uitat ce s-a făcut în 2013 de o guvernare, care a cedat jumătate din Spitalul Republican unei firme private și, practic, ne-a lăsat fără spații. De atunci mare grijă de instituțiile medicale nu a avut nicio guvernare, acum culegem roadele”, a spus Chicu.

De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri, a venit cu critici și acuzații la adresa ex-ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, din Guvernul Sandu, pe care a acuzat-o de faptul că, în decurs de jumătate de an, cât a condus Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a ar fi făcut nici o achiziție pentru sistemul medical, blocând toate procedurile, inclusiv cel de a procura un lot de 170 de unități de ambulanțe, achiziție, despre care presa a scris că ar fi una dubioasă.

Amintim că, ieri, o femeie din municipiul Soroca, care a fost testată pozitiv la coronavirus, a povestit într-un live pe Facebook despre cum sunt tratați pacienții în spitale. A vorbit despre atitudinea medicilor față de pacienți și multe alte probleme, care sunt trecute cu vederea de către autorități, dar mai ales, despre faptul că presupune că s-a infectată cu virusul de la un medic, când a venit să-și facă o intervenție chirurgicală ce nu putea fi amânată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile