Logo Realitatea.md

Reacția lui Dodon la refuzul Curții Constituționale de a modifica Constituția: Deciziile nu se discută, ci se execută, nu voi comenta

25 Septembrie 2020, 11:41 // Actualitate

Deciziile Curții Constituționale nu se discută, ci se execută. Cu o asemenea reacție a venit șeful statului, Igor Dodon, după ce recent Curtea Constituțională (CCM) a declarat anticonstituțională inițiativa Guvernului de a modifica Constituția la capitolul domeniului justiției, care vizează sistemul judecătoresc. Despre aceasta a menționat Igor Dodon în cadrul rubricii săptămânale „Președintele răspunde".

Colaj: realitatea.md

„Am văzut avizul celor de la CCM. Noi nu putem comenta ceea ce face Curtea Constituțională. Deciziile CCM se execută. Au fost și alte decizii cu care nu am fost de acord. De aceea nu am să comentez din punct de vedere juridic, sunt juriștii să se clarifice ei. Reforma justiției pentru noi rămâne o prioritate și am un mesaj pentru oponenții noștri care ne criticau că noi stopăm acest lucru. Cine conduce Curtea Constituțională acum, oare nu reprezentantul opoziției care a fost delegat? În ultimul timp aud critici împotriva guvernării, că noi am fi vrut să stopăm reforma justiției. Acum trebuie să vedem cum mergem mai departe. Soluția ar fi să se elaboreze urgent o nouă propunere de modificare a Constituției, să fie discutată și să fie propusă de urgență CCM, dar vom insista în continuare pe reforma justiției", a spus Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde".

Amintim că, Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern, care vizează sistemul judecătoresc. Potrivit hotărârii CCM, modificarea legii supreme este „o chestiune majoră” și „trebuie să se facă nu doar cu o prudență deosebită, dar și cu implicarea tuturor instituțiilor statului”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile