Logo Realitatea.md

Reacția ministrului Justiției la acuzațiile avocatului lui Șor: „Nu sunt surprins”

25 Februarie 2020, 08:01 // Actualitate

Iulian Balan, avocatul lui Ilan Șor, i-a adus acuzații într-o conferință de presă ministrului Justiției, precum că acesta comite o imixtiune în sistemul justiției, odată cu sesizarea organele competente întru verificarea procurorilor și judecătorilor care examinează dosarul lui „Șor”. La scurt timp, Fadei Nagacevschi a venit cu o reacție.

Ședințele de judecată în cea de-a doua instanță - Curtea de Apel Cahul, se tot amână din cauza expertizei economico-financiare judiciare, solicitate de avocați. Specialiștilor le mai trebuie anumite acte pentru a o finaliza, iar acestea nu ar fi fost prezentate încă.

„Este necesar un raport de expertiză deoarece învinuirea adusă este doar o versiune înaintată de procurori și nu un fapt cert, or organul de urmărire penală nu are abilitățile necesare în domeniul financiar bancar. Dacă nu am pune la îndoială alegațiile procuraturii, nu am mai avea nevoie de judecători”, a declarat avocatul Iulian Balan.

În replică, ministrul Justiției a recunoscut că se aștepta la o asemenea atitudine. 

„Nu sunt surprins de reacția avocatului domnului Șor care mă învinuiește de influențe asupra justiției, această reacție fiind una previzibilă pentru următoarele: apărarea este conștientă de faptul că eu acționez în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Totodată apărarea înțelege foarte bine că, în cazul unei eventuale condamnări și la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție a inculpatului Șor, chiar dacă acesta nu este în Republica Moldova, organul de urmărire penală este justificat să solicite executarea pedepsei la locul aflării domnului Șor. Unica soluție de a bloca executarea pedepsei la locul aflării este posibilă, dacă s-ar crea acel statut de „victimă politică.” Iar confruntarea politică apărarea o provoacă, cel mai probabil, pentru a asigura statutul de „victimă politică.” Este o strategie și asta...”, a spus Fadei Nagacevschi.

Amintim că în 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere în dosarul BEM. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

În iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor a fugit din Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a țării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile