Logo Realitatea.md

Reacția opoziției parlamentare la acuzațiile lui Chicu, după ce Curtea Constituțională a anulat legea prin care Guvernul și-a asumat răspundere

09 Aprilie 2020, 19:41 // Politica

Partidele din opoziție, care au sesizat Curtea Consituțională pentru a interpreta unele prevederi din legea pe care Guvernul și-a asumat răspundere, dar aceasta a anulat-o în întregime au venit cu o reacție, după ce premierul Ion Chicu le-a învinuit că datorită acțiunilor acestora vor avea de suferit nimeni alții decât cetățenii.


Foto colaj: realitatea.md

Partidul Acțiune și Solidaritate

„Guvernul Chicu este iresponsabil și cinic - în loc să respecte procedurile prescrise de Constituție și jurisprudența Curții Constituționale în materie de angajare a răspunderii Guvernului, a preferat să le încalce conștient și fățiș, astfel întârziind și mai mult puținele ajutoare prevăzute de această lege.

Curtea Constituțională nu a examinat încă cererea noastră, prin care am cerut anularea unor prevederi care promovează deschis scheme de corupție în favoarea exponenților actualei majorități parlamentare: scutirea de taxe a magazinelor duty-free, modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea zăcămintelor naturale și extinderea termenului în care țigările se vând conform unor noi reguli”, se arată întrun comunicat al formațiunii.

Partidul Politic „Șor"

„Partidul Politic „Șor" constată cu îngrijorare că actuala guvernare de la Chișinău nu doar că este incapabilă să facă față situației de criză cu care se confruntă țara și cetățenii în condițiile epidemiei de Covid-19, dar își permite să facă și speculații politice periculoase, care antagonizează și divizează și mai mult societatea. Modul fatalist prin care Chicu a anunțat că judecătorii Curții Constituționale de buzunar a lui Dodon au suspendat legea pe care și-a asumat răspunderea nu a fost decât un show ieftin, menit să sperie cetățenii. De fapt, aplicarea legii se suspendă, deocamdată până luni, când Curtea va lua decizia.

Anume Ion Chicu și patronul său Dodon sunt cei mai interesați ca adoptarea pachetului de legi să fie tărăgănată sau chiar să nu mai fie adoptată pentru că din cauza gestionării defectuoase a situației, Republica Moldova a fost adusă în prag de faliment. Ei încearcă însă să dea vina pe opoziție pentru că nici măcar nu au curajul să recunoască adevărul și să cheme toate forțele politice și societatea la dialog pentru a identifica soluții de salvgardare a Republicii Moldova.

Încă acum o săptămână, Partidul „ȘOR" a atras atenția societății în privința încălcării procedurii de angajare a răspunderii, dar a anunțat că nu va ataca legea la Curtea Constituțională pentru că anticipase posibilitatea unui astfel de scenariu. De aceea, aluzia făcută de Ion Chicu la Partidul „Șor" nu poate fi calificată altfel decât o parte a tentativei de a da vina pentru propria impotență pe cei din jur. Partidul „Șor" consideră că modul în care interpretează guvernarea hotărârea Curții Constituționale dovedește că nu are capacitatea să gestioneze situația din țară. De pe urma acestui joc perfid al guvernării vor avea de suferit numai cetățenii și nicidecum opoziția”, se precizează într-un comunicat al partidului.

Grupul prlamentar Pro Moldova

„Dragi guvernanți, vă felicit cu o nouă gafă publică de proporții. Cât de mari trebuie să fie încălcările pentru ca să fie recunoscute de o Curte în care ați delegat foștii voștri fruntași de partid? Stare de urgență nu înseamnă dezlegare pentru corupție, abuzuri și încălcări. Nu vom permite să vă faceți de cap cât timp oamenii stau acasă și să profitați de situația complicată din țară. Comisia pentru situații excepționale putea și poate în continuare să aprobe cu efect imediat suport pentru oameni, Parlamentul ar fi putut vota în două lecturi legea, pentru ca deja în aceiași zi să fie promulgată, au fost și sunt instrumente legale eficiente pentru susținerea populației și a medicilor. Nu sunt și nu credeți că veți avea vreodată instrumente suficiente pentru abuzuri și corupție. Faceți treabă și lăsați jocurile. Felicit toți colegii din Parlament cu această mică victorie pentru statul nostru de drept.

Și da, dle prim-ministru Chicu, Guvernul poate aplica toate măsurile enumerate de Dvs printr-o simplă dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale”, a afirmat liderul Grupului, Andrian Candu, într-un live pe pagina sa de Facebook.

Platrforma Demnitate și Adevăr

„Prin aceste declarații prim-ministrul a trecut toate liniile roșii și în consecință, imediat după depășirea crizei epidemiologice, vom aplica toate metodele legale pentru destituirea lui Ion Chicu din funcția pe care o deține.

Chicu este un mincinos care după pandemie nu doar că trebuie demis, dar trebuie să răspundă și pentru toate deciziile pe care le-a luat în ultima perioadă, pentru achizițiile netransparente și cu tentă frauduloasă, pentru ura care o seamănă în societate, pentru minciunile grosolane și pentru deciziile asumate în interesul unor grupuri mici de șmecheri din anturajul guvernării. (…) Chiar și în situația de criză, un grup mic de persoane care s-a pomenit la guvernare prin diferite conjuncturi nu poate face ce le trăsnește prin cap. Mai presus decât mine, decât Chicu, Dodon, decât acești vremelnici ,,nacialniși” sunt legile, Constituția și oamenii acestui stat.”, a scris pe Facebook, deputatul PPDA, Dinu Plîngău, care este și autorul sesizării examinate de Curtea Constituțională.

De asemenea, cu o reacție a venit și liderul Platformei Da, Andrei Năstase, pe Pagina sa de Facebook.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile