Logo Realitatea.md

Reacţia Partidului Democrat privind flashmob-ul unor partide de opoziție împotriva schimbării sistemului electoral

07 Mai 2017, 17:06 // Politica

Respectăm opinia celor câteva zeci de participanți care s-au pronunțat astăzi împotriva schimbării sistemului electoral, însă trebuie să fie respectat dreptul celor 853 de mii de cetățeni care au semnat pentru schimbarea sistemului. Aceasta este reacția membrilor Partidului Democrat privind organizarea flashmob-ului de astăzi, la care au participat câteva zeci de cetăţeni şi liderii a patru partide.

"Este regretabil că partidele din opoziție participante la protest se ascund cu lașitate după câteva ONG-uri pe care le-au politizat și le folosesc împotriva cetățenilor, care-și doresc să aleagă deputații în mod direct la viitoarele alegeri. Aceste partide nu au compromis, doar ideea de protest, dar azi au încercat din nou să compromită și ideea de societate civilă", se anunţă într-o postare publică pe pagina oficială a PDM.

Tot astăzi, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menționat că reforma electorală este susținută de marea majoritate a cetățenilor ţării noastre şi de majoritatea partidelor.

"Vineri, noi am fost martori la un larg consens ce ține de necesitatea reformei sistemului electoral și exact într-un asemenea consens larg există foarte multe ONG-uri și reprezentanți ai societății civile care susțin reforma sistemului electoral. De aceea, noi am auzit  această dorință a poporului, a societății civile, iar reforma sistemului electoral este inevitabilă", a declarat deputatul democrat, conform zdg.md.

Totodată, Sergiu Sîrbu, care este şi unul dintre autorii proiectului de lege privind introducerea sistemului uninominal, a menționat că sunt câțiva lideri ai unor partide şi câteva ONG-uri care se împotrivesc, dar au dreptul constituțional să se exprime liber.

"Noi respectăm opinia lor, dar nu putem merge împotriva voinței cetățenilor, a tot ce este mai bun în Republica Moldova, în primul rând a oamenilor. Ei vor această schimbare, de aceea noi am și realizat această schimbare în cele mai bune condiții și conform unei expertize internaționale foarte minuțioase. Pentru ei noi muncim, a declarat Sergiu Sârbu.

Realitatea.md amintește că  Parlamentul a votat vineri în prima lectură proiectul votului uninominal și cel al votului mixt, comasate într-un singur proiect.

Membrii a 53 de Organizaţii Neguvernametale susţin proiectul şi au emis o declaraţie publică. Ei au făcut un apel către politicieni să implementeze schimbarea sistemului de vot şi să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

De altă parte, alte 16 organizații s-au arătat împotriva schimbării sistemului electoral. Cu acest scop, câteva zeci de persoane au protestat astăzi în faţa Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral. Flashmob-ul a fost organizat de către membrii fracțiunilor PAS, PPDA, PLDM și PN.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 mar, 12:16 //

Foto Simbol Examenele pentru clasa a patra au fost anulate. Se discută acest lucru și pentru bacalaureat și cel de finalizare a gimnaziului (VIDEO)

26 mar, 21:21 //

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 mar, 15:04 //

Foto: realitatea.md Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

27 mar, 09:44 //

Foto: ambulanta.md A murit un medic din cadrul CNAMUP. Femeia era infectată cu coronavirus

27 mar, 19:39 //

Cum un primar de la noi a ajuns subiect în presa din România, după o decizie pe care a luat-o împotriva răspândirii coronavirusului

27 mar, 12:45 //

Constantin Țuțu s-a predat la frontieră. A fost reținut. Va sta în carantină 14 zile

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

26 mar, 09:30 //

LIVE! Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, prezintă informații despre situația epidemiologică din țară

01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor