Logo Realitatea.md

Reacția politicienilor privind anularea concursului de selectare a celor patru candidați pentru funcția de procuror general

06 Noiembrie 2019, 13:05 // Actualitate

După anunțul făcut de către, ministra Justiției, Olesea Stamate, că va semna un ordin prin care va anula concursul de selectare a celor patru candidați pentru funcția de procuror general, din care urmează să fie selectat doar unul de către Consiliul Superior al Procurorilor, unii politicieni au venit cu reacții împărțite pe Facebook.

  1. Foto Simbol

Spre exemplu, liderul democraților, Pavel Filip, critică această decizie a ministrei, calificând acest concurs ca „un spectacol de prost gust, la care nimeni nu mia râde deja”.

 „Teatrul absurdului. Am impresia că suntem toți obligați să urmărim un spectacol de prost gust, la care nimeni deja nu mai râde. În timp ce oamenii așteaptă că poate, poate guvernanții vor decide să se apuce de lucru și să se gândească la problemele cetățenilor, cei de la putere continuă să se joace de-a concursurile. Ei și ce dacă au promis meritocrație și corectitudine? Dacă din nou la concurs n-a câștigat cine trebuie, atunci e clar: trebuie anulat concursul. Avem un deja vu. Urmează declarații de tip „e grav ce s-a întâmplat”, „nici mie nu-mi place ce a ieșit” și „suntem dezamăgiți”. Și oamenii sunt dezamăgiți și deja cam des dezamăgiți”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook.

De asemenea, și liberalul Dorin Chirtoacă, a venit cu o reacție, unde acuză PSRM-ul că ar fi încercat „să-și bată joc de concurs”. „Cum era și de așteptat, membrii comisiei delegați de Dodon și PSRM și-au bătut joc de „concurs”. În dulcea tradiție a „concursurilor” pentru CC și CNA, membrii comisiei delegați de Dodon, noul Plahotniuc al RM, depunctează artificial pe cei care nu convin, chiar dacă sunt buni, și acordă punctaj maxim celor care sunt „ai lor”. Iată de ce spuneam, încă de atunci, din iunie, că de Dodon trebuie scăpat la fel ca de Plahotniuc”, a scris Chirtoacă.

Președintele Uniunii Salvați Basarabia la fel a comentat decizia ministrei Stamate, menționând următoarele: „De la procuror european la procuror ales pe criterii politice. Anularea de către ministra Justiției a concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general demonstrează odată în plus că actuala guvernare păstrează în gândire și în acțiune „ADN"-ul regimului Plahotniuc, ori este lesne de înțeles că acest concurs a fost anulat pentru că în lista scurtă nu s-a regăsit și un preferat al PPDA, ci doar „oamenii" PSRM și PAS. Astfel, fiecare dintre cele trei componente ale coaliției de guvernare își dau coate pentru a aduce în fruntea Procuraturii Generale o persoană prestabilită. Sub masca „reformei justiției" se ascunde de fapt dorința PSRM, PAS și PPDA să numească anume ei procurorul general”.

Nemulțumit de această decizie a ministrei Olesea Stamate este și socialistul Vasile Bolea, care a cerut crearea unei Comisii speciale parlamentare de anchetă, care să elucideze toate cauzele acestei decizii.

Amintim că, Ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că va emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului candidaților preselectați pentru funcția de procuror general care urmau să fie prezentați Consiliului Superior al Procurorilor. Oficiala susține că evaluarea a fost trucată.

CITEȘTE ȘI:

Pe cine bănuiește Stamate: Botezatu sau Bobu? „La reevaluare, s-a decis că lista candidaților preselectați rămâne intactă”

(VIDEO) Stamate a anulat lista candidaților preselectați la PG: „Evaluarea a fost trucată”

Socialiștii cer Comisie specială de anchetă în Parlament, după anunțul făcut de Stamate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5425 -0.3193%
USD USD 17.4980 -0.6484%
RUB RUB 0.2549 2.1643%
RON RON 4.0349 -0.2867%
UAH UAH 0.6531 -0.3965%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile