Logo Realitatea.md

Reacția Președinției nu s-a lăsat așteptată, după ce Parlamentul a solicitat un audit privind reconstrucția clădirii prezidențiale

08 Februarie 2019, 07:28 // Actualitate

Președinția Republicii Moldova a venit cu o reacție prin intermediul serviciului de presă, chiar în ziua în care Parlamentul a solicitat Curții de Conturi, în a cărei frunte a fost investit Marian Lupu, să efectueze un audit al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii prezidențiale.

„În urma adresării Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, cu sprijinul Guvernului Turciei, a fost implementat proiectul de asistență tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova”, prin intermediul Agenţiei Turcești pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA), care a coordonat toate aspectele cu caracter financiar, asumîndu-și integral controlul asupra realizării proiectului dat.

Proiectul respectiv a fost executat în limita Protocolului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind termenele și condițiile generale pentru dezvoltare, semnat la 2 aprilie 2015, ratificat prin Legea nr. 112 din 28 mai 2015.

Prin urmare, pentru renovarea clădirii prezidențiale nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, bugetul Aparatului Președintelui Republicii Moldova nu a suportat careva cheltuieli în acest sens, fiind evident motivul neindicării acestor mijloace în raportul privind executarea bugetului autorității. Mai mult ca atît, instituția prezidențială nu a avut nici o implicare în contractarea subantreprenorilor în procesul de efectuare a lucrărilor menționate.

Specificăm, însă, că datele privind proiectul de asistență tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova” sunt publicate pe Platforma pentru gestionarea asistenței externe a Guvernului Republicii Moldova.

Suplimentar informăm că „TIKA” este o agenție de implementare a proiectelor de dezvoltare, realizate de către Republica Turcia în Republica Moldova, iar printre proiectele puse în practică în Moldova se numără: renovarea secției de reabilitare a IP „Institutul mamei și copilului”, renovarea şi dotarea sălii de sport a Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”, renovarea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a copiilor în situație de risc din orașul Tvardița.

Totodată, în UTA Găgăuzia, se află în derulare mai multe proiecte cu suportul Republicii Turcia, printre care: construcția unui spital, a unei grădinițe de copii şi a unui Centru de creație în Comrat, precum și a unui azil de bătrîni în Ceadîr-Lunga”, este reacția Președinției.

Realitatea.md amintește că autorul propunerii a fost fracțiunea comuniștilor. Aceasta a fost susținută de majoritatea celor prezenți în plen. Potrivit lor, ar fi avut loc încălcări ale legislației. Parlamentul Republicii Moldova este în drept să solicite Curții de Conturi efectuarea unor misiuni de audit public.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile