Logo Realitatea.md

Reacția Procuraturii Generale privind declarațiile lui Andrei Năstase

22 Iulie 2019, 14:06 // Societate

Procuratura infirmă declaraţiile ministrului Afacerilor Interne cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană. În acest context, Procuratura face următoarele precizări:

„1. La data de 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Molodova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacţii.

2. Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.
 
3. Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers. 
 
4. Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia, a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.
 
5. Imediat ce vor fi traduse, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi cu respectarea  termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei”, se arată în comunicatul de presă emis de către Procuratura Generală. 
 
Realitatea.md amintește că, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne a declarat că a intrat în posesia unei scrisori din partea autorităților elvețiene potrivit căreia Vladimir Plahotniuc a este învinuit de spălare de bani
 
Ba mai mult, Năstase susține că fostul procuror general, Eduard Harunjen, ar fi recepționat scrisoarea respectivă și ar fi trimis-o Adrianei Bețișor, procuror la Procuratura Anticorupție. 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile