Logo Realitatea.md

Reacția PSRM la inițiativa Maiei Sandu: Credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului

06 Noiembrie 2019, 15:29 // Politica

PSRM a luat act inițiativa prim- ministrului, Maia Sandu, de a desemna personal viitorul procuror general și se declară împotriva unei astfel de metode, deoarece acest lucru ar presupune o  subordonare politică a Procuraturii Generale.

Foto Simbol

„Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a Procuraturii Generale este inacceptabilă într-o țară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției este inadmisibilă. Din inițiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar și motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea procurorului general, faptul că acest concurs nu a fost câștigat de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM remis presei.

Potrivit socialiștilor, inițiativa Maiei Sandu încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat că „în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. „În realitate, prim-ministrul, Maia Sandu, vine cu o abordare despre care credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declarațiile și acțiunile ei anterioare, de aceea nu putem exclude că în realitate liderul PAS  încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul și a livra rezultate populației. Credem însă că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în fața societății cei care îl provoacă”, se mai arată în nota informativă a PSRM.

Astfel, socialiștii fac apel la politicieni să înceteze să promoveze trucuri de PR, care „în realitate ascund în spate incapacitatea lor de a face ceva bun pentru cetățenii țării”.

De asemenea, PSRM spune că în timpul apropiat vor fi convocate fracțiunea parlamentară și Consiuliul Republican al partidului, care vor lua deciziile cuvenite.  

Aminitm că, astăzi, pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de miniștri, a fost introdus un proiect privind modificarea Legii Procuraturii, prin care prim-ministrul să fie cel care înaintează lista scurtă cu cel puțin 2 candidați către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru suplinirea funcției de procuror general. Această decizie a fost luată, după ce, ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că a anulat concursul de preselectare a candidaților pentru funcția de procuror general, care urmau să fie prezentați Consiliului Superior al Procurorilor. Oficiala, ministra susține că evaluarea a fost trucată. 

Între timp, la același subiect:

(VIDEO) Stamate a anulat lista candidaților preselectați la PG: „Evaluarea a fost trucată”

Pe cine bănuiește Stamate: Botezatu sau Bobu? „La reevaluare, s-a decis că lista candidaților preselectați rămâne intactă”

ULTIMA ORĂ! PSRM cere demisia de onoare a ministrei Justiției Olesea Stamate

Guvernul Sandu poate fi demis până sâmbătă! Iată de ce

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4006 0.4099%
USD USD 17.5420 -0.2173%
RUB RUB 0.2747 0.0729%
RON RON 4.0648 0.2516%
UAH UAH 0.7260 0.0689%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile