Logo Realitatea.md

Reacția șefului statului privind demiterea membrilor CSM și nerecunoașterii acestei proceduri de către Maia Sandu

30 Septembrie 2019, 11:39 // Actualitate

Demiterea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de către Adunarea Generală a Judecătorilor, procedură, care nu a fost recunoscută de către prim-ministra Maia Sandu, ar fi un alt test greu pe care va trebui să-l treacă cu bine guvernarea, pentru că e mult de lucru și este nevoie de concentrarea tuturor forțelor, a tuturor pârghiilor statului de drept asupra cauzei de modernizare a Republicii Moldova. Declarația vine din partea șefului statului, Igor Dodon, drept reacție în urma demiterii membrilor CSM.

Colaj: realitatea.md

Mai jos puteți vedea întreaga declarație a președintelui țării, Igor Dodon, la subiectul demiteri membrilor CSM, care a fost expusă în cadrul unui interviu acordat portalului de știri Tribuna.

„Situația pare să fie destul de serioasă și ar fi corect să nu facem abuz de calificative în descrierea acesteia. Nici Președintele țării, nici Primul Ministru sau Președintele Parlamentului nu pot da la această etapă un calificativ obiectiv legat de ceea ce se întâmplă, fără a risca să se poziționeze de o parte sau alta. Ori eu cred că la acesta etapă este foarte periculos ca noi să intervenim părtinitor în această dezbatere a judecătorilor, care capătă forma unui conflict. Cu ce vom fi noi mai buni ca cei pe care i-am scos de la guvernare în luna iunie dacă vom începe prin aceleași instrumente să intervenim în sistemul justiției sau procuraturii? Să ne gândim și la cât de afectată va fi securitatea socială a statului în cazul când se produce o dezbinare în sistemul judecătoresc.

Am cerut echipei mele o analiză mai amplă pe acest subiect, vreau să înțeleg corect toate aspectele care au dus la aceasta situație, posibil voi avea şi discuții cu ambele părţi, după care să pot veni cu eventuale propuneri care să ducă la detensionarea situației din sistem judecătoresc. Sistemul judecătoresc are nevoie de reforme profunde, sunt suficienți oameni integri în acest sistem care își doresc aceste reforme şi le pot susține, însă este nevoie să se dialogheze cu ei, să li se respecte dreptul la opinie, să le fie ascultate şi analizate propunerile.

Cred că rolul șefului statului, al Primului ministru şi al Președintelui Parlamentului trebuie să fie acela de a sprijini aceste reforme şi implementarea lor într-un mediu de lucru cât mai corect, cât mai apropiat de un consens, de o soluție amiabilă, care să garanteze respectarea independenţei sistemului judecătoresc. Dacă nu vom da dovadă de echidistanţă şi ne vom poziționa de o parte sau alta, riscăm să fim noi cei care în realitate politizăm justiția, în loc să o depolitizăm.

Eu, în calitate de Președinte, împreună cu colegii din majoritatea parlamentară, suntem ferm hotărâţi să avansam cu reforma justiției și a procuraturii. Vom organiza o evaluare obiectivă și detaliată a procurorilor și judecătorilor. Cei care au fost implicați în fărădelegile din ultimii ani, nu vor putea să-și justifice averile agonisite cu salariile de bugetari, nu corespund criteriilor de profesionalism … vor fi nevoiți să plece din sistem.

Consider că această criză e un alt test greu pe care va trebui să-l trecem cu bine și suntem obligați să-l trecem, pentru că e mult de lucru și avem nevoie de concentrarea tuturor forțelor, a tuturor pârghiilor statului de drept asupra cauzei noastre prioritare, cea de modernizare a Republicii Moldova”.

Amintim că, șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost revocați din funcție, în urma unei proceduri de vot de tip închis în cadrul Adunării Generale extraordinare care s-a convocat vineri. Este vorba despre președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, și membrii: Victor Micu, Luiza Gafton, Nina Cernat, Petru Moraru, Anatolie Galben și Anatolie Pahopol.

CITEȘTE ȘI:

S-a decis ridicarea mandatelor a șapte membri ai CSM

Maia Sandu nu recunoaște deciziile judecătorilor privind revocarea din funcție a membrilor CSM. „Nu pot fi luate în serios”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile