Logo Realitatea.md

Reacția socialiștilor: PSRM este categoric împotriva interdicției de utilizare a simbolurilor secera și ciocanul

25 Iunie 2020, 11:25 // Politica

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este categoric împotriva interzicerii oricăror simboluri asociate trecutului sovietic al Republicii Moldova, făcând trimitere la interdicția de utilizare a simbolurilor secera și ciocanul.

Foto: ziare.com

În 2010, cînd autoritățile de atunci vorbeau despre interzicerea simbolurilor secera și ciocanul, precum și alte simboluri sovietice, PSRM s-a opus cu fermitate acestei inițiative, pe care o consideră „absurdă, anti-popor și antidemocratică”.

„Partidul Socialiștilor a considerat și continuă să considere perioada sovietică drept una dintre cele mai importante din istoria țării noastre. Anume atunci popoarele noastre au învins fascismul. Noi am onorat mereu și continuăm să onorăm Steagul Victoriei, arborat deasupra Reichstagului în mai 1945, care repreznta secera și ciocanul. Republica Moldova este succesorul legal al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În perioada sovietică s-a creat baza industrială, științifică și socială a țării noastre: au fost construite cele mai mari întreprinderi, zone urbane, centrale electrice, spitale, școli, universități, a fost fondată Academia de Științe, deschise teatre naționale, muzee, filarmonica, s-au creat grupuri muzicale care au devenit comoara noastră națională.

Anume în perioada sovietică s-au făcut cele mai mari investiții în industrie, sectorul agricol, sistemul de sănătate și educația Republicii noastre. Suntem convinși că o mare parte din experiența sovietică este relevantă și astăzi”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

Partidul Socialiștilor declară că nu are legătură cu textul proiectului de lege, înregistrat la 11 iunie curent, sub forma care a devenit publică. PSRM susține că, deputații care au inițiat acest proiect de lege îl vor supune revizuirii, iar din motivul apariției acestui proiect de lege pe acest site, va face ca acesta să fie supus unor proceduri speciale.

Reacția PSRM vine după ce în spațiul public a apărut un proiect de Lege în care se menționează că simbolul secera și ciocanul trebuie să fie interzise.

Precizăm că, în 2013, când s-a încercat interzicerea simbolurilor totalitare, Comisia de la Veneţia considera că interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Moldovei contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului articolele 10 şi 11 care se referă la libertartea de exprimare. De asemenea, și Curtea Constituțională a Moldovei a exprimat aceeași opinie, în iunie 2013.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile