Logo Realitatea.md

Reacție la acuzațiile lui Slusari! Laboratorul național nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare şi calitatea investigaţiilor

03 Iunie 2020, 16:33 // Societate

Laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare şi calitatea investigaţiilor. Nu poartă răspundere pentru procesul de preexaminare, adică de colectarea şi condiţiile de păstrare şi transportare a probelor. Responsabilitatea pentru aceasta o poartă instituţia care colectează probele. Aceasta este reacția Agenției la acuzațiile aduse de către deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Foto: zdg.md

„Cei care ar trebui să fie primii în acordarea susţinerii şi a suportului în managementul situaţiei pandemice create, în promovarea recomandărilor specialiştilor în domeniul sănătăţii şi aplicarea măsurilor de protecţie, izolare, tratament pentru a face faţă situaţie, perturbează fără scrupule activităţile şi aşa dificile de realizat, creează panică în societate, astfel, manifestând nepăsare faţă de starea de sănătate a populaţiei.

Totodată, cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către dl deputat Alexandr Slusari, menţionăm cu maximă responsabilitate că analiza testului la COVID-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, din motivele menţionate mai sus. Respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru rezultatele testelor care nu se încadrează în criteriile definiţiei de caz. Totodată, susţinem că, indiferent de rezultatul testului, persoana care a fost în contact cu un caz suspect, sau confirmat COVID-19 trebuie să stea izolat 14 zile, iar interpretarea rezultatelor se efectuează doar de către medicul specialist, în corelare cu simptomele clinice, situaţia epidemiologică şi criteriile de prelevare a probelor.

Cu regret, constatăm că în loc să îşi exercite sarcinile şi atribuţiile de serviciu, unii politicieni preferă să lanseze declaraţii iresponsabile, fără argumente, în adresa instituţiilor care lucrează cu devotament. Îndemnăm pe cei care se manifestă atât de activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie, care afectează nu doar sistemul medical, nu doar Republica Moldova, dar întreg globul pământesc.

În ultima perioadă, specialişti ANSP, recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, fiind experţi şi membri ai grupurilor de lucru pe domenii relevante în majoritatea instituţiilor din ţară, trebuie să suporte critici din partea unor politicieni şi să răspundă unor acuzaţii neargumentate, care nu au nicio bază juridică şi nicio legătură cu activitatea acestora”, este comunicatul ANSP.

Realitatea.md amintește că, acum câteva zile, se vorbea despre faptul că încă un angajat al cabinetului deputatului Alexandru Slusari ar fi fost diagnosticat pozitiv la coronavirus, azi însă, după ce a făcut testul repetat, rezultatele s-au dovedit a fi negative. Alexandru Slusari a venit cu acuzații, precum că sistemul medical este utilizat în scopul blocării activității Parlamentului.

Anterior, Agenția a mai fost implicată într-o situație similară, când deputata „Pro Moldova”, Ruxanda Glavan, i-a învinuit pe specialiști cu referire la șase medici, care mai întâi au fost diagnosticați pozitiv, după care negativ.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ion Chicu: „Sistemul medical nu mai rezistă”. S-a adresat și opoziției!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile