Logo Realitatea.md

Reacție la sesizarea PAS. Un deputat PSRM susține că autodizolvarea Parlamentului contravine Constituției

05 Ianuarie 2021, 10:37 // Politica

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că autodizolvarea Parlamentului ar însemna „o încălcare a normei constituționale” și va fi tratată de către aceștia corespunzător. Declarația a fost făcută de către deputat în contextul declarațiilor deputaților din opoziție prin care au propus autodizolvarea Legislativului și chiar au sesizat Curtea Constituțională să se expună asupra acestui subiect.

Foto: Tribuna.md

„În Republica Moldova, dizolvarea Parlamentului este reglementată expres de Constituție, și mai exact la art. 85, care prevede două temeiuri exhaustive - imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni. Totodată, scopul art. 85 din Constituție este unul de stabilitate și nu de a crea premise pentru alegeri anticipate, - dizolvarea fiind o sancțiune și nu o alternativă la care se poate parcurge din propria discreție. Astfel, prin dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor, alegătorilor li se oferă posibilitatea de a soluționa pe cale constituțională conflictul dintre autorități. Prin urmare, autodizolvarea Parlamentului este imposibilă, or, nu este prevăzută de legea supremă”, a scris astăzi Furculiță pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește sesizarea depusă de deputații PAS la Curtea Constituțională, Corneliu Furculiță spune că, „în exercitarea jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională, interpretează Constituția (art. 135 alin. (1) lit. b) din Constituție). Astfel, pentru a fi admisă o sesizare privind interpretarea Constituției, această normă, în mod logic și firesc, urmează să fie inserată în textul legii supreme, fie expres, fie, cel puțin, ca și concept”.

„În Constituție, pentru situația de facto creată, nu există astfel de prevedere nici la nivel conceptual. Mai mult, astfel de procedură ca dizolvarea Parlamentului la inițiativa parlamentarilor, pentru a fi aplicabilă, urmează să fie strict și clar reglementată, or, provoacă mai multe întrebări de procedură, cea mai evidentă este numărul voturilor care urmează să întrunească un asemenea act, iar analogia pentru astfel de întrebări sensibile este inadmisibilă.  Respectiv, în lipsa reglementării exprese ale procedurii de autodizolvare a Parlamentului, astfel de procedură este inadmisibilă, fiind grav depășit textul și spiritul Constituției Republicii Moldova”, mai scrie Furculiță pe Facebook.

Drept argument, deputatul PSRM aduce Hotărârea Curții Constituționale nr.31 din 10 noiembrie 1997, privind depunerea mandatului de către fiecare deputat și supleant în parte, care este una desuetă (ieșită din uz), în contextul actualului Parlament ales prin sistemul mixt, unde jumătate din deputați sunt aleși în circumscripții uninominale.

Totuși, parlamentarul spune că „PSRM a pledat mereu pentru dizolvarea acestui Parlament și organizarea alegerilor anticipate”, pentru „a scăpa Legislativul de ultimele elemente ale regimului oligarhic”. Cu toate acestea, toate procedurile „trebuie să fie perfect legale, iar încercările de a trișa norma Constituțională, la care încearcă să recurgă președintele țării și deputații ei din PAS, doar duce la discreditarea și mai mare a instituțiilor statului”.  

Amintim că, în ultima zi a anului 2020, deputații PAS Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a interpreta Constituția în vederea elucidării posibilității dizolvării actualului Parlament prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților pentru a susține autodizolvarea Legislativului, pentru a putea fi declanșată procedura de inițiere a alegerilor parlamentare anticipate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile