Logo Realitatea.md

Există risc să se rupă conductoarele liniilor electrice! Top 6 reguli despre cum să ne comportăm

29 Septembrie 2020, 10:29 // Societate

În legătură cu avertizarea meteorologică privind schimbarea bruscă a vremii, operatorul sistemului de distribuție a energiei electrice, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenția populației, a autorităților publice locale și a agenților economici asupra riscului producerii rupturilor de conductoare ale liniilor electrice aeriene (LEA), a diferitor deranjamente și avarii cu situații de insecuritate și întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Foto Simbol

„Securitatea persoanelor este foarte importantă, de aceea vă rugăm să vă asigurați că, mai ales pe durata intemperiilor, în special de către copii, sunt respectate regulile de securitate electrică”, se precizează într-un comunicat de presă al „Premier Energy Distribution”.

Atfel, cetățenii sunt îndemnați să respecte următoarele reguli:

  • ocoliți conductoarele electrice căzute accidental la pământ și care atârnă suspect de pe piloni sau copaci;
  • nu atingeți conductoarele electrice rupte şi căzute la pământ;
  • marcați locul unor rupturi de conductoare electrice şi asigurați paza acestuia până la intervenția electricienilor, pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • învățați-i pe copii să respecte regulile de securitate electrică;
  • cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu ce atârnă suspect pentru a transmite informația respectivă furnizorului de energie electrică sau dacă sunt suficient de maturi să o facă ei cu maximă responsabilitate, oferind serviciului Oficiului telefonic de 24 de ore toate datele solicitate, inclusiv cele de contact.

Despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h:  022-43-11-11.

Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru astăzi instabilitate atmosferică. Meteorologii prevăd averse însoțite de descărcări electrice, puternice (15 - 49 l/m2), izolat foarte puternice (50 - 70 l/m2), local vijelie cu rafale de până la 15 - 18 m/s.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile