Logo Realitatea.md

Recomandările Comisiei de la Veneția, respectate. Parlamentul a publicat varianta finală a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral (DOC)

19 Iulie 2017, 10:47 // Actualitate

Parlamentul Republicii Moldova a publicat astăzi, după numeroase dezbateri, proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral în varianta finală. Proiectul conține recomandările Comisiei de la Veneția și prevede mai multe modificări privind candidații la alegeri, alegătorii, secțiile de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului și finanțarea partidelor.

Astfel, potrivit noilor modificări, în perioada electorală, partidele politice au dreptul să accepte donații doar direct pe contul „Fond electoral” în conformitate cu regulile stabilite de prezentul cod. Partidul politic poate transfera mijloacele financiare proprii deținute pe contul său la data începerii perioadei electorale pe contul „Fond electoral” cu condiția prezentării raportului financiar la Comisie Electorală Centrală. Se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.

Totodată, în proiect au fost remarcate circumscripțiile pentru regiunea transnistreană. Astfel, pentru locuitorii din stânga Nistrului, CEC organizează mai multe secţii de votare distincte cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova, create în baza datelor din registrul de stat al alegătorilor, inclusiv în baza înregistrării prealabile. Accesul alegătorilor la procesul electoral va fi asigurat de către Comisia Electorală Centrală.

Proiectul prevede și modificări privind înaintarea femeilor candidați în circumscripțiile uninominale. Prin urmare, partidele politice care vor respecta cota de cel puțin 40% de candidați femei înaintați în circumscripțiile uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10% din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie aleasă în circumscripția uninominală conform legii privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC.

Candidații la alegeri vor fi nevoiți să prezinte certificatul de integritate eliberat în condițiile legii care vor indica dacă existența restricțiilor legale sau judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, informații cu privire la existența sau inexistența actelor de constatare definitive referitor la regimul declarării averilor și intereselor personale, stări de incompatibilitate și confiscării averii nejustificate care nu sunt prescrise și alte date relevante în conformitate cu legea integrității.

Realitatea.md amintește că în luna martie a fost propusă modificarea sistemului electoral, prin urmare, Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral. 

Citiți și:

Modificarea sistemului electoral în Republica Moldova: 9 recomandări ale experților internaționali (Video, DOC)

Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral. Candu: Ne-am angajat public cu toată seriozitatea

O parte susțin, o parte resping! Modificarea sistemului electoral împarte Parlamentul European în două tabere (DOC)

Dezbaterile publice asupra recomandărilor Comisiei de la Veneția, pe ultima sută de metri. Problema transnistreană, în vizor

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile