Logo Realitatea.md

Recomandările Mitropoliei Moldovei cu privire la desfășurarea Paștelui Blajinilor în acest an

31 Mai 2020, 14:08 // Societate

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove le recomandă creștinilor, în acest an de Paștile Blajinilor, să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire. Tradițiile legate de această zi vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni, transmite IPN.

Într-o circulară semnată de Mitropolitul Vladimir, se menționează că Paștile Blajinilor este momentul în care credincioșii își pomenesc rudeniile trecute la Domnul, merg la cimitir și aduc cu ei ouă roșii, cozonac și pomeni. Tradiția se va respecta și anul acesta, însă toate activitățile de omagiere vor fi restrânse.

Participanții la slujbe sunt îndemnați să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, cele care se află în perioada de carantină, prezintă simptome de infecție virală  sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugate „să se abțină de la participarea fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați”.

„Cu părintească dragoste, ținem să vă mulțumim tuturor pentru atitudinea de care ați dat dovadă până în prezent și vă îndemnăm să facem tot posibilul pentru a petrece acest eveniment în pace și cu mult spor duhovnicesc”, se menționează în circulara semnată de IPS Vladimir.

În contextul special din acest an, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a amânat Paștile Blajinilor (care în mod tradițional era desfășurat la o săptămână după Paști) pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).  În aceste zile vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor sanitare actuale, slujbe de pomenire în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele din țară, iar clopotele bisericilor vor fi trase în memoria celor adormiți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile