Logo Realitatea.md

Recursurile procurorilor în privința celor 16 figuranți în dosarul „Metalferos”, pe masa judecătorilor de Apel

12 August 2020, 11:46 // Societate

Curtea de Apel Chișinău va examina azi, cu începere de l ora 12:30, recursurile procurorilor privind încheierile Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care toate cele 16 demersuri la arestare, înaintate de procurori în privința figuranților din dosarul „Metalferos” au fost respinse, iar figuranții eliberați din arest preventiv. Procurorii nu au fost de acord cu asemenea decizie, prin urmare dosarele au ajuns pe masa magistraților de Apel.

Foto: realitatea.md

Amintim că, acum o săptămână, magistrații au decis ca 9 învinuiți, printre care și cei 4 polițiști ai INI, să fie liberați provizoriu sub control judiciar, iar ceilalți 7 figuranți – să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună.

„Necesitatea cercetării învinuiților în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală, precum și faptul că anterior, o parte din ei, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

De asemenea, procurorii au înaintat Ministerului Afacerilor Interne demersuri cu privire la suspendarea provizorie din funcție a polițiștilor vizați în anchetă.

Săptămâna trecută, Procuratura Generală le-a înaintat tuturor figuranților învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

În cadrul unei operațiuni comune a Procuraturii Generale, de comun cu SIS și SPIA al MAI, au desfășurat, la începutul săptămânii trecute, o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI, precum și la sediile firmelor-căpușe, și intermediare din jurul SA „Metalferos”, prin care erau achiziționate metalele, iar banii - lichefiați.

Precizăm că, investigațiile procurorilor nu afectează activitatea cotidiană a companiilor respective. Acțiunile oamenilor legii sunt orientate strict pe documentarea acțiunilor anterioare ale acestor agenți economici cu întreprinderea cu capital de stat și dominație pe piața metalelor.

Vedeți și: 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile