Logo Realitatea.md

Referendum în Azerbaidjan! Cetățenii decid dacă va fi extinsă puterea prezidențială a lui Ihlam Aliyev

26 Septembrie 2016, 21:58 // În lume

În Azerbaidjan are loc astăzi un referendum cu privire la extinderea prerogativelor prezidenţiale în Constituţia ţării. Cea mai importantă modificare a constituţiei este prelungirea mandatului preşedintelui Ilham Aliyev de la 5 ani la 7, dar și crearea a două posturi de vicepreşedinți care pot fi numiţi şi concediaţi numai de preşedinte, informează euronews.com.

Foto: reuters.com

Propunerile ar permite președintelui Ilham Aliyev, aflat la putere din 2003, de a prelungi domnia sa după ce termenul al celui de-al treilea mandat se încheie în 2018.

Potrivit CEC, referendumul în Azerbaidjan este considerat validat. Deja până la ora 15.00, ora locală, la urnele de vot s-au prezentat peste 50% din alegători.

"Cred că, în calitate de reprezentant al poporului său, datoria lui să vină astăzi și să participe la acest eveniment", spune un alegător.

"Sunt bucuros să vin să particip la rezolvarea celor mai importante probleme pentru țară, precum și a fiecărui cetățean în parte. Sper că vocea noastră va fi luată în cconsiderare", spune un alt alegător.

Opoziția consideră că modificările constituționale sunt menite să asigure menținerea la putere a familiei Aliyev. Astfel, au organizat proteste înainte de desfăşurarea referendumului, denunţând încercările preşedintelui Aliev de a menţine controlul familiei sale asupra acestei foste republici sovietice din Caucaz bogată în petrol.

Rezultatele curente vor fi anunțate până la 21 octombrie. Dacă modificările vor fi adoptate, prim-vicepreşedintele va deveni al doilea cel mai important om din stat, în locul prim-ministrului. Preşedintele va putea convoca de asemenea când va dori alegeri anticipate.

Preşedintele Ilham Aliev, 54 ani, conduce Azerbaidjanul cu o mână de fier de la decesul în 2003 al tatălui său Haidar, aflat el însuşi la conducerea ţării din 1993.

El va putea să candideze la un număr nelimitat de mandate, în urma unui referendum contestat din 2009 care a suprimat limita de două mandate consecutive.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului denunţă cu regularitate regimul preşedintelui Ilham Aliev, orice mişcare de contestare declanşând imediat, conform ONG-urilor, o reacţie severă din partea autorităţilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile