Logo Realitatea.md

Planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei reformei administraţiei publice, examinat la Guvern

18 Noiembrie 2016, 15:18 // Actualitate

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat, astăzi, şedinţa Consiliului național pentru reforma administrației publice, în cadrul căreia au fost puse în discuţie aspecte care vizează Reforma Administraţiei Publice (RAP), progresele înregistrate până la această etapă şi obiectivele pentru perioada următoare.

Foto: gov.md

Premierul a subliniat că reforma administrației publice este o prioritate strategică a Guvernului, de care depinde realizarea cu succes a altor reforme conexe, prevăzute în Agenda de Asociere RM-UE, dar şi în Acordul cu FMI. Şeful Executivului a reiterat importanţa procesului de modernizare a modului de funcţionare a administraţiei publice pentru societate. „Sistemul trebuie să servească cetăţeanul, acesta fiind principalul principiu pe care trebuie bazată administrația publică”, a declarat Prim-ministrul. Pavel Filip a mai adăugat că sistemul administraţiei publice trebuie fortificat astfel încât funcţionarii publici să aibă cea mai bună pregătire profesională, dar şi să fie motivaţi pe potrivă. Nu în ultimul rând, reforma ţinteşte transparentizarea şi eficientizarea proceselor, precum şi  modernizarea serviciilor publice cu utilizarea unor metode şi tehnologii noi.

Premierul a punctat că reforma a început de la Cancelaria de Stat, care urmează să fie reorganizată până la finele anului 2016, fiind asigurată crearea unei structuri ce va reprezenta un adevărat ”Centru al Guvernului”. Ulterior, vor fi reformate instituţiile administraţiei publice centrale şi apoi cele locale.

Întreg procesul se realizează în baza Strategiei reformei administrației publice pentru anii 2016-2020. În acest context, membrii Consiliului național pentru reforma administrației publice au examinat trei subiecte de bază: Planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei RAP, Registrul de stat al actelor administrației publice locale și aspecte ce țin de modernizarea serviciilor publice.

Potrivit informaţiei prezentate, obiectivul pe termen scurt al Planului de acţiuni este consolidarea și promovarea reformării sistemelor-cheie pe orizontală și a structurilor responsabile de guvernanță, în special Cancelaria de Stat, pentru a pregăti capacitățile necesare la nivel central pentru realizarea reformei administrativ-teritoriale.

În aceeaşi ordine de idei, pentru asigurarea transparenţei procesului decizional la toate nivelele de administraţie publică, urmează să fie creat Registrul de stat al actelor administrației publice locale. Acesta va asigura accesul nelimitat și gratuit al autorităţilor publice, al cetățenilor şi al mediului de afaceri la actele APL.

Cu referire la modernizarea serviciilor publice,  s-a menţionat că acestea trebuie  să fie cât mai comode și mai accesibile pentru cetățeni și business, dar și mai eficiente din punct de vedere al costurilor de livrare.

La finalul discuţiilor, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat tuturor instituțiilor responsabile să se implice maxim în realizarea obiectivelor ce țin de modernizarea serviciilor publice, subliniind că procesul de reformare a administraţiei publice va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6016 -0.4707%
USD USD 16.6645 0.1858%
RUB RUB 0.2197 -0.8126%
RON RON 4.0333 -0.5327%
UAH UAH 0.5911 -0.0845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile