Logo Realitatea.md

Regim de muncă bisăptămânal pentru bugetari! Măsurile luate de miniștri după antirecorduri la cazuri noi de infecție

12 Iunie 2020, 19:37 // Economie

Cabinetul de miniștri s-a întrunit azi, 12 iunie, într-o ședință extraordinară și au aprobat o hotărâre privind organizarea regimului special de muncă pentru bugetari. Potrivit viceprim-ministrului, Serghei Pușcuța, ministrul al Finanțelor, angajații la stat vor lucra în schimburi cu ciclu de maximum două săptămâni consecutive. Asta se va întâmpla începând de luni, 15 iunie.

Măsura a fost luată în contextul în care ultimele zile Republica Moldova a înregistrat antirecorduri la cazuri noi de infecție, mai ales pe data de 11 iunie - 406 cazuri și pe data de 12 iunie - 366.

Totodată, conducătorii instituțiilor de stat vor fi nevoiți să organizeze munca astfel încât personalul care poate activa la distanță să nu se prezinte la serviciu. Excepție fac cei care nu pot activa de la distanță.

În continuarea acestei idei, sunt categorii de bugetari care vor lucra în regim obișnuit de muncă, în mare parte, referindu-se la lucrătorii medicali.

Cât despre cum anume vor fi calculate salariile cu un astfel regim de muncă, se va înțelege exact, atunci când hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial. Premierul Ion Chicu a anunțat că aceasta se va întâmpla mâine.

„Nu putem bloca activitățile economice și revenirea bugetarilor la muncă era inevitabilă după 60 de zile de stare de urgență. O dată cu relansarea mai multe activități, virusul a avut acel mediu propice pentru a se răspândi, dar asta a fost cauzat și de mai mulți factori. Nu se respectă măsurile sanitare așa cum se făcea până la 15 mai. Trebuie să revenim la acea atitudine și la acele eforturi. Mă refer la administrația publică centrală și locală, la angajații MAI și, în măsura posibilităților, la angajații Ministerului Apărării”, a anunțat premierul Ion Chicu în debutul ședinței.

Șeful Executivului a admis că numărul mare de infectări este și de la sporirea testării, însă a subliniat anume faptul că cetățenii nu respectă regulile impuse. În același timp, a adăugat că nu „este cazul să ne plângem că cetățenii se îmbulzesc în troleibuze, ci să cumpărăm mai multe”.

Chiar și așa, o altă măsura va fi reorganizarea circulației transportului public în Chișinău și Bălți. Guvernul a recomandat să rămână sistat în zilele de weekend și la amiază, adică să circule dimineața și seara, câteva ore.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile