Logo Realitatea.md

Regulamentul de Organizare și funcționare a ANRE ar putea fi revizuit

12 Decembrie 2018, 15:39 // Economie

Organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea fi reglementată de un nou Regulament de activitate. Comisia economie, buget și finanțe, a decis, în ședința de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea Regulamentului în noua redacție. 

Reglementările ce vizează administrarea ANRE, atribuțiile și responsabilitățile acesteia, modul de organizare și transparența activității vor fi revizuite și actualizate integral conform prevederilor legale din Pachetul Energetic III. Regulamentul în redacție nouă nu va institui prevederi noi cadrului legal, ci va reflecta competențele și responsabilitățile ANRE stabilite în legile existente. 

Inițiativa legislativă aparține deputatului Ștefan Creangă, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Potrivit autorului, actualul Regulament de organizare și funcționare al ANRE este unul depășit în timp și nu mai corespunde prevederilor legale. După ce a fost aprobat Pachetul Energetic III, Parlamentul a adoptat noi legi de reglementare în domeniul energetic. Este vorba despre Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică. Prin urmare, Regulamentul de organizare și funcționare a ANRE urmează să fie ajustat la prevederile cadrului normativ-legal în vigoare.

”Regulamentul ANRE, aprobat prin Hotărârea Parlamentului din 26.10.2012, până în prezent a rămas nemodificat, prevederile acestuia fiind, în mare parte, căzute în desuetudine și în discordanță cu prevederile legale”, menționează autorul Ștefan Creangă în nota informativă a proiectului.

Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei