Logo Realitatea.md

Relansarea activității antreprenoriale în țările Parteneriatului Estic a fost abordată pe platforma OECD

27 Mai 2020, 16:23 // Economie

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat, astăzi, la webinarul lansat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în cadrul căruia s-a discutat despre relansarea și dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM).

Foto: mei.gov.md

Agenda ședinței a cuprins subiecte precum politici pentru recuperarea rapidă a sectorului IMM-urilor din țările Parteneriatului Estic (PaE), impactul crizei pandemice pe termen mediu și lung asupra priorităților de politici privind deciziile autorităților responsabile în depășirea crizei pandemice.

Lilia Palii a vorbit despre măsurile economice pentru diminuarea impactului crizei COVID-19 asupra IMM-urilor din Republica Moldova, printre cele mai importante fiind reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, prelungirea termenului de rambursare a plăților în cazul rezilierii contractelor turistice, programul de subvenționare a ratei de interes pentru creditele contractate în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020, stabilirea moratoriului pentru efectuarea controlului de stat în perioada situației de urgență etc.

De asemenea, au fost prezentate informații privind continuitatea programelor de suport pentru IMM-uri cu asigurarea unor finanțări în valoare de 29,5 mln lei pentru cca 260 de beneficiari și programele „Serviciu de consultări online”, „Târgul IMM-urilor”, „Academia Virtuală a IMM-urilor”, „Digitalizarea IMM-urilor”, „Mecanismul de Alertă Rapidă”, „A doua șansă”, „Economia verde”.

Secretarul de stat, Lilia Palii, a menționat că pentru a diminua efectele negative ale crizei, Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de elaborare a unui program privind măsurile economice post-COVID-19 pentru 2020-2021, urmând ca obiective redresarea economiei, îmbunătățirea situației macroeconomice și a bunăstării populației.

Acesta este primul webinar din seria evenimentelor organizate de OECD referitor la răspunsurile țărilor PaE la criza pandemică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile