Logo Realitatea.md

Relația de prietenie dintre Dodon și Ceaika, rusul în custodia căruia se află piloții moldoveni. Totul are un iz penal

13 Februarie 2019, 07:20 // Actualitate

Cei doi piloți moldoveni, eliberați din mâinile talibanilor din Afganistan, nu sunt în custodia autorităților ruse. Acest lucru reiese dintr-un comunicat de presă al Ministerului de Externe (MAEIE) de la Chișinău, în care se spune că cetățenii sunt în custodia unui ONG. Deschide.md a analizat fotografiile, comunicatele și declarațiile făcute și presupune că concetățenii s-ar afla pe mâna lui Igor Ceaika, prietenul lui Igor Dodon.

Foto: РБК

Chiar dacă nu este menționată denumirea acestui ONG, în secvența video făcută publică de președintele Igor Dodon apare Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse, Iurie Ceaika, primul fiind și co-președintele Asociației „Delovaia Rossia”.

Întrevederile anterioare ale președintelui Dodon confirmă faptul că acesta este într-o strânsă relație cu fiul procurorului general al Rusiei, drept dovadă fiind și mai multe comunicate de presă plasate chiar pe site-ul președinției: unul pe 7 septembrie 2017, al doilea pe 24 mai 2018, iar ultimul acum două zile, când s-a anunțat despre eliberarea ostaticilor.

Diplomația de la Chișinău spune că „s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri”. Și Procuratura Generală a precizat că „a constatat în cadrul măsurilor de salvarea ostaticilor mai multe încercări de aşa-numită implicare a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje”.

Altfel spus cel care urmează să le permită reprezentanților MAEIE, care sunt acum la Moscova, să-i vadă pe conaționalii noștri eliberați din mâinile talibanilor nu este nimeni altul de cât prietenul președintelui Dodon - Igor Ceaika. 

Momentul în care piloții moldoveni, eliberați din Afganistan, coboară din avion la Moscova

Anterior, Ceaika a intrat rapid în vizorul presei naționale, după ce autoritățile noastre nu au permis decolarea unui avion charter rusesc, la bordul căruia se afla un grup de oameni de afaceri ruși printre care el și patru reprezentanți ai Serviciul protocol al vicepremierului Rogozin.

Presa rusă a scris despre Ceaika că ar fi implicat în scheme de corupție. În investigația publicată de Fondul de luptă cu corupţia sunt vizați mai mulți membri ai familiei. Despre Igor Ceaika, în material, se spune că ar fi proprietarul unui business de miliarde, legat în întregime de contracte de stat.

Aceeași sursă notează că Igor Ceaika este cea mai importantă parte a activității familiale a procurorului general, el controlează companii cu o cifră de afaceri de 300 miliarde de ruble (aproximativ 4,39 miliarde de euro) și este pe deplin încadrat în afacerea fratelui său mai mare. În opinia FLC, toate acestea sunt posibile datorită tatălui lor – procurorul general al Rusiei, Iurie Ceaika.

La același subiect: 

Piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, au fost eliberați (VIDEO)

Dodon ține piloții moldoveni drept „ostatici electorali”. Adresarea lui Candu către șeful statului (VIDEO)

Usatîi: O delegație MAEIE a plecat la Moscova să aducă piloții acasă. Dodon va comanda să-i mai țină (VIDEO)

Cazul piloților moldoveni, eliberați din Afganistan: Procuratura Generală a venit cu precizări!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia