Logo Realitatea.md

Renato Usatîi, anunțat în căutare internațională, fără înștiințarea biroului central al Interpol. Politicianul îl acuză pe Igor Dodon

12 Septembrie 2020, 11:28 // Politica

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, candidat la alegerile prezidențiale, a fost anunțat în căutare internațională, fără înștiințarea Biroului Central al Interpol din Lyon. Despre aceasta, Usatîi a anunțat într-o conferință de presă. Mai exact, spune Usatîi, reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, la comanda lui Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de căutare internațională, printr-o procedură informală, utilizând astfel această structură în scopuri politice. 

„În urmă cu doar câteva ore, reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon și a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriștii îl numesc Diffusion. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice țară, care-l urmărește pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon și cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roșu sau simplu - arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a declarat Usatîi.

El a menționat că măsura este una abuzivă, ilegală și a luat deja legătura cu avocații săi din Londra, care urmează să expedieze o înștiințare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunțul de căutare din baza de date. Renato Usatîi mai afirmă că ceea ce se întâmplă este o încercare disperată a lui Dodon și a partenerilor săi din Moscova de a lovi în el, în preajma campaniei electorale.

„De ce se face asta? În primul rând este vorba despre campania electorală din Moldova. Pavel Voicu împreună cu trei alcoolici din Moscova se înțeleg cum să procedeze. Poate mă rețin pentru 72 de ore..., dar Voicu spune că o să trebuiască să fiu eliberat pentru că Moldova nu-și extrădează cetățenii. Se gândesc să facă cel puțin percheziții, dar se răzgândesc, pentru că nu-l pot convinge pe Stoianoglo”, a mai declarat Usatîi.

Candidatul „Partidului Nostru” în alegerile prezidențiale și-a exprimat regretul că în toată această schemă, președinele Igor Dodon și tovarășii lui implică Rusia, țară față de care Renato Usatîi spune că nu are nicio pretenție.

„Regret foarte mult că utilizarea ilegală a Diffusion, cu ocolirea înștiințării Biroului central al Interpol din Lyon, pune Rusia într-o lumină extrem de proastă. Am spus și repet că nu am pretenții față de țară, dar dodonul nostru și dodonii din Moscova, care execută aceste ordine murdare... băieți, asta nu o să vă ajute, n-o să-l puteți salva pe Dodon”, a adăugat Renato Usatîi.

Amintim că, în perioada guvernării democrate, Interpol a refuzat să-l anunțe pe Renato Usatîi în căutare internațională, declarând că solicitarea este motivată politic.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile