Logo Realitatea.md

Replica MAIB la declarațiile clienților păgubiți din conferința de azi

29 Iulie 2019, 19:54 // Actualitate

Reacția Moldova-Agroindbank (MAIB), la ultimele evenimente despre jaful de la o filială din capitală, care datează cu 6 iulie 2019:

Foto: bizlaw.md

„Orice relaţie contractuală presupune implicarea a cel puţin două părţi. În urma semnării contractului, toate părţile contractante îşi asumă anumite obligaţii şi riscuri, conform celor convenite în contract.

În cazul contractului de prestare a serviciului de deţinere a bunurilor în casetele în cauză, clientul nu a avut obligaţia de a declara băncii bunurile deţinute în casetă, prin aceasta fiindu-i asigurată confidenţialitatea depunerilor. Banca, deoarece nu cunoştea conţinutul casetei de siguranţă, asumându-şi obligaţia de a asigura confidenţialitatea depunerilor, nu a avut obligaţia de a răspunde pentru bunurile păstrate în casetă şi, prin urmare, de a restitui conţinutul/echivalentul conţinutului păstrat în casete în cazul survenirii unei situaţii în care integritatea bunurilor păstrate în casete ar fi avut de suferit.

Cu toate acestea, ţinând cont de cazul de force-major intervenit, banca, cu titlu de excepţie şi asumându-şi o încredere în onestitatea şi corectitudinea clienţilor, a căror casete de siguranţă au fost sparte în urma furtului produs la 06.07.2019, a luat totuşi decizia de a compensa până la jumătate de million de lei fiecărui client păgubit, fără a aştepta rezultatele anchetei şi bazându-se exclusiv pe declaraţiile acestor persoane. O astfel de decizie nu a mai fost luată anterior nici la nivel naţional nici la nivel regional.

Reiterăm că majoritatea clienţilor, inclusiv cei care protestează, au primit compensaţia anunţată în termene extrem de restrânse – 1 maxim 4 zile.

MAIB contează în continuare pe accelerarea anchetei pentru a identifica infractorii şi a recupera bunurile. Până atunci, fiecare client este în drept să procedeze cum consideră necesar în limita cadrului legal existent. Respectăm dreptul lor la protest, dar sperăm ca aceste proteste să fie desfăşurate de către aceste persoane cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. Totodată, înţelegem că şi exercitarea dreptului la un proces corect în instanţă nu este exclusă.

Referitor la declaraţiile calomnioase făcute astăzi la o conferinţă de presă, menţionăm că acestea sunt nefondate, deoarece nu au fost prezentate argumente şi probe care să demonstreze cele vociferate. Orice declaraţii la acest subiect sunt nepotrivite, până la finalizarea deplină a anchetei”, este comunicatul MAIB.

La același subiect:

(VIDEO) Reprezentantul clienților prejudiciați ai MAIB: „Jaful a fost organizat din interiorul băncii”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile