Logo Realitatea.md

Replica prim-ministrului Chicu pentru ambasadorul rus: „Nicio țară independentă nu-și dorește forțe militare străine pe teritoriu”

10 Iulie 2020, 19:27 // Actualitate

„Nicio țară independentă nu-și dorește forțe militare străine pe teritoriu”. Declarația aparține prim-ministrului Ion Chicu și a fost făcută la solicitarea presei, într-un briefing susținut azi-seara, vizavi de interviul ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, care a stârnit reacții, acordat pentru agenția de presă Tass, promotoare a politicii de la Kremlin.

„Declarații ale diplomaților, altor oficial acreditați în Republica Moldova sunt multe. În ultima perioadă, apar unele întemeiate, altele mai puțin întemeiate. De fiecare dată, Ministerul Afacerile Externe și Integrării Europene are o poziție. Și de data aceasta a transmis una prin comunicat de presă. Toți trebuie să respecte Republica Moldova ca stat suveran, independent. Atunci când fac declarații, fie ca acestea să reiasă din realitatea la care ținem”, așa a început prim-ministrul.

La insistența presei, oficialul a continuat cu următoarele: „Trebuie de ajuns la o soluționare pașinică a conflictului. Forțele militare străine trebuie să părăsească Republica Moldova, iar noi să fim suficient de înțelepți cu suportul partenerilor. Nicio țară independentă nu-și dorește forțe militare străine pe teritoriu”.

Amintim că ambasadorul rus a declarat că „nu sunt condiții pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria”. Acesta a mai pomenit, în interviul Tass, despre faptul că anume pacificatorii ruși ar fi oprit conflictul armat de pe Nistru acum 28 de ani și că societatea noastră neagă rolul acestora în menținerea păcii. El a conchis că Moscova nu și-ar dori să impună un anumit vector extern de dezvoltare pentru noi, dar mereu își va apăra interesele.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile