Logo Realitatea.md

Reprezentantul special al OSCE: Anul electoral ar putea împiedica evoluțiile în soluționarea conflictului transnistrean

22 Ianuarie 2020, 16:17 // Politica

Evoluțiile acțiunilor în soluționarea conflictului transnistrean într-un an electoral ar putea avea de suferit, întrucât ar putea să nu se găsească un consens larg în societate. Totuși, părțile trebuie să facă pași mici pentru facilitarea relațiilor dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, în cadrul unei conferințe de presă comună cu vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite IPN.

Spre exemplu, spune Thomas Mayr-Harting, mecanismul care a permis posesorilor auto din regiunea transnistreană să-și reînmatriculeze legal autoturismele cu plăcuțele neutre pentru a putea călători oriunde în lume este o acțiune care facilitează relațiile dintre oamenii de pe ambele maluri.

Ambasadorul crede că formatul „5+2” permite o cultură a dialogului și interacțiunii între părți, care nu există în alte cazuri. Potrivit lui, este un proces de soluționare mediat de OSCE, scopul căruia este soluționarea politică a conflictului. „Este un fapt că printre cei cinci, trei mediatori și doi observatori, există un acord de bază privind parametrii acestei soluții. O soluție bazată pe suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat oficialul.

În altă ordine de idei, Thomas Mayr-Harting, a remarcat că este la curent cu cazul Rjavitin, că misiunea îl urmărește că despre acest fapt va discuta la Tiraspol.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat că la moment constată că doar 3% din numărul estimat al autoturismelor din stânga Nistrului au fost reînmatriculate cu plăcuțe „neutre”. Potrivit lui, regimul de testare introdus între 10-20 ianuarie a fost impus cu scopul de a vedea cum va afecta acest fapt dinamica de cerere pentru plăcuțe „neutre” în stânga Nistrului, dar și pentru a evalua capacitatea oficiilor de înmatriculare. Potrivit primelor informații, numărul de cereri s-a mărit.

Cel mai important e să sensibilizăm locuitorii regiunii de oportunitățile care există pentru a le asigura drepturile și posibilitatea de a călători liber înafara hotarelor Republicii Moldova”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, se află în Republica Moldova în perioada 21-23 ianuarie. Mâine acesta va merge la Tiraspol, unde va avea discuții conducerea de la Tiraspol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”