Logo Realitatea.md

„Republica Moldova a căzut în capcana lui Kozak întinsă cu mâinile Occidentului”

22 Noiembrie 2019, 07:42 // Opinii si editoriale
  • Autor: Vitali Portnikov

Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu a întreprins prima sa vizită de lucru în Federația Rusă unde i s-a promis un credit și reduceri semnificative la gazele naturale. Anterior, după aceste favoruri au mers la Moscova președintele Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în timp ce fostul premier reformator, Maia Sandu a vizitat Bruxellesul, Bucureștiul și Kievul. Acum la Moscova vor merge toți trei - Chicu, Greceanîi și Dodon. Astfel, lui Dmitrii Kozak i-a reușit operațiunea specială asupra Republicii Moldova, prin care încă în 2003 Moldova trebuia să se transforme într-o mare Transnistriei.

Kozak a reușit să-și îndeplinească misiunea pentru că a avut susținerea Occidentului. Atunci când trimisul lui Putin a încercat să-l impună pe fostul președinte Vladimir Voronin să semneze odiosul memorandum și să fie de acord cu legitimarea prezenței trupelor militare ruse în Republica Moldova, Occidentul s-a împotrivit și planul lui Kozak a fost dat peste cap. Lui Kozak nu i-ar fi reușit nimic de unul singur nici de această dată. Dacă nu era Washingtonul și Bruxellesul, Dodon încă multă vreme rămânea președinte de decor, Greceanîi – un deputat obișnuit al opoziției, iar Chicu era să-i spună lui Dodon povești despre economie. Dar acum Moldova are un președinte pro-rus, un spicher pro-rus, un cabinet de miniștri pro-rus, în condițiile în care forțele pro-ruse nu au majoritate în Parlament. S-a dovedit că pentru schimbarea vectorilor nici măcar nu trebuie repetat scenariul „slugilor poporului” din Ucraina.

Diplomații occidentali au scos din foc cu mâinile lor toți castanii necesari lui Kozak, au obținut plecarea lui Plahotniuc și au căzut de acord asupra unei coaliții a forțelor pro-europene cu cele pro-ruse, mizând că vor putea să lucreze cot la cot cu Moscova asuprea dezoligarhizării Moldovei și transformării ei într-o țară civilizată.

Dar n-a fost să fie. În aceste cinci luni Dodon a devenit Plahotniuc, dar dacă să fiu mai precis Plahotniuc a devenit Putin. Democraților lui Plahotniuc li s-a făcut o propunere pe care n-au putut-o refuza, astfel oamenii lor, care știu bine sistemul, se întorc masiv în funcțiile lăsate recent. Totodată, Guvernul a fost format din membrii aparatului prezidențial, care nu demult tot erau de decor. 

Lui Dmitrii Kozak nu i-a rămas decât să râdă de partenerii europeni și americani și să le explice jurnaliștilor că alianța dintre socialiști și pro-europeni nu putea să fie durabilă. De asemenea, să dea asigurări că între Rusia, UE și SUA la etapa formării Guvernului Sandu „nu a fost nicio colaborare ori interacțiune”.

„Nu s-a întâmplat nimic rău, noi nu am impus pe nimeni la nimic și sper că partenerii noștri europeni și americani au făcut la fel. A fost alegerea suverană a Republicii Moldova”, a declarat Kozak.

Acum vicepremierul rus poate răsufla mai ușor și cu mare precauție poate să purceadă la construirea unei capcane pentru capturarea unui animal mai mare – Ucraina. Se știe și despre contactele lui Kozak cu consilierul lui Vladimir Zelenski, Andrei Ermakov și despre faptul că în anturajul consilierilor lui Zelenski, vicepremierul rus e văzut ca un partener serios interesat de reglementare (conflictelor don Donbas - n.red). Prețul acestei reglementări a fost numit în timpul vizitei premierului moldovean la Moscova – capitularea, Guvern pro-rus, credit și gaze ieftine.

Lui Kozak îi mai trebuie un mic detaliu - consimțământul Occidentului.

NOTĂ: Editorial semnat de Vitali Portnikov pentru Grani.ru și tradus de Deschide.md.
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile