Logo Realitatea.md

Republica Moldova a primit un cuțit în spate de la Armenia

02 Septembrie 2020, 19:46 // Politica

La Tiraspol, în autoproclamata „capitală” a Transnistriei, a avut loc un nou „eveniment” provocator - au fost celebrați pompos 30 de ani ai republicii nerecunoscute Pridnestrovia. Newsru.md scrie că un moment și mai dubios este că a participat delegația așa-zisei Republici Nagorno-Karabakh, în frunte cu un oarecare președinte al Adunării Naționale, Artur Tovmasean.

Sperăm că nu este nevoie să explicăm publicului despre redesenarea forțată a granițelor, slab deghizată în „autodeterminare” și alte cuvinte frumoase. Chiar înainte de primele încercări de a rupe Transnistria de Republica Moldova, Armenia a făcut revendicări asupra Karabakhului azer. În 1992-1993, când țările fostei URSS erau deja recunoscute în interiorul granițelor existente, Armenia a ocupat 20% din teritoriul Azerbaidjanului, transformând fiecare al șaptelea din cetățeni - un milion de oameni - în refugiați.

Dar azi vorbim despre altceva - despre interesele fundamentale de stat ale Republicii Moldova.

Delegațiile separatiștilor din Karabakh vizitează Tiraspolul nu pentru prima dată. Și cum ajung ele acolo este o întrebare interesantă. Dacă cineva a uitat, puteți ajunge în Transnistria prin două moduri: fie prin Ucraina, fie prin frontiera oficială a Republicii Moldova. Conform informațiilor disponibile, de această dată, o delegație de separatiști armeni din Karabah a trecut prin granița ucraineană. Și în 2016, aceeași delegație a ajuns la Tiraspol prin Chișinău și a plecat din nou prin Ucraina.

Și mai interesante sunt vizitele reciproce ale delegaților de la Tiraspol efectuate prin Erevan.

Și acum - puțină „birocrație diplomatică”. Acestor formațiuni separatiste le place să vorbească despre „autodeterminare” și se prefac că sunt „state independente”, dar în realitate ele există exclusiv ca regimuri de ocupație marionetă. Și nu este un secret pentru nimeni că autoritățile oficiale din Armenia se află în spatele așa-numitei „Republici Nagorno-Karabakh”.

Comunitatea mondială reprezentată de OSCE a identificat Azerbaidjanul și Armenia drept părți la conflictul din Karabakh, iar negocierile privind o soluționare pașnică a conflictului armeno-azer Nagorno-Karabakh se desfășoară oficial între Erevan și Baku.

Vizita delegației din „NKR” condusă de Artur Tovmasean, care prezidează așa-numita „Adunare Națională a NKR”, în Transnistria, în primul rând, contrazice normele și principiile fundamentale ale dreptului internațional. În al doilea rând, este un pas deschis neprietenos, sau mai bine-zis, o înjunghiere în spatele Moldovei din Armenia. Ceea ce este cel puțin nedumeritor.

Să fim realiști: o vizită demonstrativă a unei delegații armene în teritorii care nu sunt controlate de autoritățile legale ale Moldovei, intrarea în Transnistria printr-o frontieră străină fără notificarea autorităților moldovenești este o lipsă de respect demonstrativă a frontierelor și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

La Erevan, le place să vorbească despre prietenia dintre popoarele celor două țări, despre cooperarea și parteneriatul dintre Moldova și Armenia, dar în același timp se joacă un „joc dublu” deschis la spatele Moldovei. Sau, așa cum se spune în prezent, urmăresc o politică de dublu standard. În caz contrar, separatiștii din Karabahul azer ocupat pur și simplu nu ar fi apărut la Tiraspol.

Și asta înseamnă că autoritățile oficiale ale Moldovei trebuie să reacționeze astăzi la asemenea păcăleli ale Erevanului. Mai exact, ar fi trebuit să reacționeze ieri. Și conform unui scenariu dur.

Autor: Ion Cebotari

NOTA REDACȚIEI: Realitatea.md a contactat Serviciul de Presă al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova pentru a afla exact prin ce mod a fost traversat hotarul, însă ni s-a sugerat să trimitem o solicitare de informații în scris. Așteptăm un răspuns.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile