Logo Realitatea.md

Republica Moldova are nevoie de redeschiderea altor coridoare aeriene pentru a recupera pierderile din 2015

23 Februarie 2016, 12:11 // Societate

Republica Moldova are nevoie de redeschiderea altor coridoare deasupra Mării Negre, în special celor care traversează spațiul aerian al țării noastre, pentru a recupera din volumul traficului aerian pierdut în 2015 în raport cu 2014. Declarația aparține directorului general al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova (AAC), Mircea MALECA, în cadrul ședinței BSCG – Black Sea Caspian Group, care s-a desfășurat în perioada 18-19 februarie 2016, la Kiev, Ucraina.

Foto: caa.md

Potrivit unui comunicat de presă al AAC, în cadrul reuniunii s-au discutat aspecte ce țin de normalizarea traficului aerian în zona Mării Negre și intensificarea cooperării regionale în domeniul operațiunilor de căutare/salvare, în conformitate cu recomandările Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI). În acest context, directorul general al AAC a salutat procesul de normalizare graduală a traficului aerian în regiune, prin redeschiderea a două coridoare aeriene deasupra Mării Negre. 

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova depune eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor constructive de reanimare a traseelor aeriene care survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv prin promovarea unei politici active în diverse organisme internaționale la care este parte.

Cu suportul EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), a fost evaluat impactul economic pentru Republica Moldova, urmare a închiderii unor porțiuni ale spațiului aerian al Ucrainei. Astfel, a fost stabilit că volumul traficului în spațiul aerian al Republicii Moldova s-a redus cu 52%, ceea ce afectează în mod direct Î.S. “MOLDATSA” – furnizorul de servicii de navigație aeriană din Republica Moldova.

În cadrul ședinței BSCG, Maleca a remarcat necesitatea consolidării cooperării și în domeniul managementului eficient al traficului aerian regional, după modelul Uniunii Europene (FAB – Functional Airspace Block). În acest context, pentru a asigura schimbul de experiență, parteneriatul cu EUROCONTROL va fi amplificat. Astfel, AAC ar putea beneficia de asistența tehnică necesară din partea EUROCONTROL pentru implementarea și transpunerea prevederilor Acordului privind Spațiul Aerian Comun Uniunea Europeană - Republica Moldova, dar și instruirea personalului AAC în domeniul repsectiv.

La finalul ședinței a fost semnată o declarație comună prin care se reiterează intenția statelor membre de a îmbunătăți cooperarea regională la Marea Neagră și de a susține efortul depus de toate părțile implicate, în scopul normalizării traficului aerian deasupra Mării Negre.

Statele Membre ale BSCG sunt: Turcia, Ucraina, Azerbaijan, Georgia. În prezent Republica Moldova are statut de observator în cadrul acestui grup.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.2683%
USD USD 17.3212 -0.1769%
RUB RUB 0.2742 0.4764%
RON RON 4.0350 0.2659%
UAH UAH 0.7352 -0.0408%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 15:02 //

Patru persoane, reţinute de CNA într-o nouă schemă de corupție la Primăria Chișinău și ASP. Șefă de direcție, filmată cum ia mită (VIDEO)